keskiviikko 5. elokuuta 2015

Milloin öljyyn?

Öljyn hinta on tipahtanut n. 45 dollariin ja ollaan lähellä edellistä pohjaa. Ajatus sijoittamisesta öljyyn tuntuu houkuttelevalta kun katselee mitä esimerkiksi öljysertifikaatit ovat tuottaneet. Historia osoittaa kuitenkin, ettei nousuun kannata lähteä mukaan mikäli MACD divergenssi ei ole noussut plussalle. Tämäkään ei ole aina ollut varma keino päästä mukaan pidempään nousuun. Paremmaksi osoittautuu MACDin kohdalla sen nousu positiiviseksi. Indikaattoreita ja aikatasoja on kuitenkin moneen lähtöön. Tällä hetkellä kuukausikaavio näyttää jo tuottaneen RSI-divergenssin, joten öljyn nousu saattaa olla ajakohtaista. Päivätason ajoitus ei kuitenkaan onnistu kuukausikaaviossa.

DAXissa on päivätasolla tapahtunut kaikesta epävarmuudesta huolimatta herkullinen ilmiö: MACD oli valmiiksi jo plussalla ja sitten vielä histogrammikin kääntyi plussalle. Kyseessä on klassinen ostosignaali varmistuksen kera. Mikään ei ole kuitenkaan pomminvarmaa, mutta viime viikon pieni nousu sai jo aikaan sen, että viikkokaaviossa olevat karhumaiset merkit poistuivat. MACDin käyttäytyminen tällä viikolla lisää todennäköisyyttä, että päivätason RSI-signaali DAXissa on pätevä ja indeksi tulee nousemaan kohti syksyä. Kaikkia poukkoiluja on tietenkin mahdoton ennustaa etukäteen (ne voi vain havaita tarpeeksi ajoissa), mutta kyseinen analyysi antaa suunnan - myy kovissa nousuissa ja osta laskuissa.


Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.