lauantai 29. elokuuta 2015

Dead cats bounce..

Klassisen osakemaailman sanonnan mukaan kissakin pomppaa vähän jalkakäytävästä kun se tiputetaan pilvepiirtajän katolta. Tämä kertoo tietenkin romahduksen jälkeisen pompun hauraudesta.

Viikkotasolla CCI30 on laskenut USAn SP500ssa alemmas kuin koskaan investing.comin kaaviossa, jotka ulottuvat parin vuosikymmenen taakse. Nyt ollaan alle -400 pisteessä, eikä nousua voi odottaa ennen kuin päästään yli -100 pisteen tai vähintään yli -200 pisteen. Tähän menee tietenkin monta viikkoa. DAXissa CCI30 on laskenut viikkotasolla alle -200n pisteen, joten lasku voi jatkua sielläkin. Lisäki RSI-divergenssin linja viikkotasolla SP500ssa ei ole vielä päässyt 50 pisteen tasolle, vaan tähänkin menee viikkoja. DAX on tällä viikolla myös noussut alemman bollingerin alapuolella, mikä on otollista aikaa nopeille nousuille, jotka laskevat kunhan päästään bollingerin nauhojen sisään.

Tuntitasolla syntyi nouseva RSI-divergenssi SP500ssa ja DAXissa, jotka johdattelivat nousua tämän viikon. Nyt nämä linjat ovat nousseet 40 pisteen tasolle, joten lasku todennäköisesti jatkuu ensi viikolla. Pientä nouvaraa voi tietenkin vielä olla, mutta usein laskumarkkinoissa RSI-linjat jäävät 40 pisteen tasolle. Itse en ihmettelisi mikäli DAX kävisi 9000-8000 pisteen tasossa.

Vuonna 2011 oli hyvin samankaltainen tilanne ja SP500 jäi pyörimään viikoiksi n. 1100 ja 1200 pisteen väliin. DAX kuitenkin laski edelleen 8000 pisteestä 5000 pisteeseen. Lopulta kuitenkin syntyi merkittäviä RSI-divergenssejä ylöspäin. Tämän kaiken pohjalta odottaisin, että pörssipohja tullaan näkemään syys-lokakuussa.

Yksittäisisstä osakkeista näkyy tietenkin samankaltaisia laskevia RSI-divergenssejä, jotka saattavat viitata laskun jatkumiseen tulevina viikkoina. Outokumpu on kuitenkin tässä poikkeus. Siinä on jo nyt syntynyt nouseva RSI-divergenssi, samoin kuin öljyn hinnassa. Nämä saattavat siis jatkaa nousuaan jo lähitulevaisuudessa.

Tietenkin on mahdollista, että CCI30 laskee negatiivseksi myös kuukausikaaviossa. Mikäli näin käy voi lasku jatkua pidempäänkin. Tällöin DAX laskisi todennäköisesti 6000 pisteeseen, jossa kulkee 200 kuukauden taso. Tämä on usein saavutettu bear-marketissa. Tämä ei kuitenkaan ole vielä ajankohtaista, vaan nyt odottelelen sopivaa RSI-signaalia tai CCI30 nousemista positiiviseksi.

Media on tietenkin ottanut pörssilaskusta kaiken irti, eikä uutisista pysty pääsemään selville mitä pitäisi tehdä. Toiset kehoittavat ostamaan ja toiset pelottelevat lisälaskulla. Tekninen analyysi antaa sentään objektiivisemman kuvan. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että heiliunta jatkuu tulevina viikkoina.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.