lauantai 22. elokuuta 2015

Karhu murisee kovaa!

Tällä viikolla lähdettiin selvään laskuun Euroopassa ja USAssa. Viimeksi kirjoitin siitä, että ollaan käännekohdassa ja nyt se toteutuu. Luonnolliseti myös päivätason RSI-linja DAXissa on rikottu, joten mistään nousun mahdollisuudesta ei voi enää puhua tulevaa vuotta ajatellen.

Öljyn hinnan lasku ja Kiinan romahdus ovat edeltäneet pörssilaskua. Aikaisemmissa romahduksissa ne ovat myöskin liittyneet osakkeiden romahdukseen. Esimerkiksi 2008 öljyn hinta laski 140:sta 40 dollariin ja DAX 50 prosenttia 8000 pisteestä 4000 pisteeseen. Mikäli nykyisen öljyn hintakehityksen pohjalta pitäisi päätellä millainen lasku nyt on kyseessä on loppupäätelmä synkkä - osakkeet tulevat romahtamaan 50 prosenttia eli DAX ainakin pistelukemaan 6000. Tästä pistelukemasta löytyy myös 200 kuukauden keskiarvo, jossa pitkän ajan pohjat usein ovat olleet.

Mutta ei mennä asioiden edelle. SP500ssa CCI30 on tippunut päivätasolla ja viikkotasolla reilusti alle -200 pisteen, mikä tarkoittaa laskun jatkumista lähiviikkoina. DAXissa tilanne on lähes sama, vaikkakin viikkotasolla ei olla vielä alle -200 pisteen. Tämä kuitenkin merkitsee laskun jatkumista ainakin ensi viikon. Mikäli romahdus jatkuu suurena, tilanne vain pahenee tulevaa ajatellen. 10000 pisteen kohdalla on jonkinlainen tukitaso, mutta sen pitäminen jää nähtäväksi. Seuraava tukitaso löytyy sitten 8000 pisteen kohdalta.

Öljyn hinnan kohdalla CCI30 tippui alle -200 viikkokaaviossa vuosi sitten. Tuolloin öljyn hinta oli 90 dollaria. Kuukausitasolla mentiin alle -300 pisteeseen, mikä on keskeisesti vaikuttanut laskun pituuteen. DAXissa kuukausitasolla ollaan vielä plussan puolella, joten vain viikkokaaviosta löytyy merkkejä pidemästä laskusta. Vielä ei voi siis julistaa yli vuoden mittaista romahdusta alkaneeksi teknisestä näkökulmasta, vaikkakin jotkut pitävät 20 prosentin romahdusta merkkinä bearmarketistä. Tämän kriteerin mukaan olemme nyt bearmarketissa, mutta sen kesto on vielä arvoitus.  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.