lauantai 5. syyskuuta 2015

Massivinen pörssikupla?

Julkisuudessa on arveltu, että USA:n ja Euroopan löysä rahapolitiikka tuottaa massiivisen pörssikuplan. Ongelmana ei tietenkään ole itse kupla vaan sen puhkeaminen. Monet ovat sitä mieltä, että kuplan puhkeaminen vie vielä aikansa ja pian lähdetään uuteen nousuun, mutta muutamat seikat puhuvat vahvasti sen puolesta, että kupla on jo puhjennut ja olemme pidemmän aikaa matkalla alas päin. Yksi merkittävimmistä merkeistä on nähdäkseni VIXin eli USA:n pörssin pelkokertoimen nousu ja erityisesti se, että VIXin kohdalla kuukausitason CCI30 on noussut lähelle 400 pistettä. Sama tapahtui öljyn hinnan kohdalla (tietenkin käänteisesti) ja öljyn hinta tippui tämän jälkeen kuukausia yli 50 prosenttia. VIX ei siis lähde laskuun useaan kuukauteen ja tämä merkitsee USAn pörsseille usean kuukauden laskua.

Kuten kaikki ovat huomanneet media toitottaa, että nyt on juuri hyvä aika ostaa osakkeita ja niin piensijoittajat ovat toimineetkin. Onko tämä juuri se hetki kun taksikuskikin kehottaa ostamaan osakkeita? Voi hyvin ollakin, sillä myös pörssilistautumiset ovat huipussa, kuten huipulla usein on.
Valitettavasti itse siis veikkaan, että tulemme menemään pörsseissä alaspäin useamman kuukauden ajan ja vasta kun VIXin kohdalla CCI30 tippuu alle 100 pisteen tai negatiiviseksi voimme alkaa nähdä pörssinousua. Tähän saattaa mennä jopa vuosi, mutta vähintään kuukausia. Mielenkiintoista on nähdä onko EKP:n rahanpumpaamisella mitään merkitystä, tai tuottaako se vain tasapaksun sahauksen Euroopan pörsseihin ja lopulta kupla puhkeaa täälläkin.

Tällä viikolla DAX pyrki nousemaan 10400 pisteen yli, mutta ei kyennyt. Indikaattorit ovat myös pysyneet negatiivisina 4 tunnin ja päivän kaaviossa ja viikkokaaviossa CCI30 on edelleen alle -200. Uuden pohjan tai edellisen pohjan testaaminen on todennäköistä, DAX voi hyvinkin tipahtaa 9400 pisteeseen tai jopa 9000 pisteeseen. Toisaalta ylöpuolella 11000 pistettä on merkittävä vastustaso. Mikäli jollain taikahypyllä indeksi pääsee sinne on vaara alaspäin merkittävä. Tuntikaaviossa indikaattorit ovat tippuneet miinukselle, eikä vielä näy mitään merkittäviä divergenssejä, jotka voisivat nostaa DAXia. Päiväkaaviossa tilanne on samanlainen ja alempi bollinger on kääntynyt alaspäin. Mikäli näemme laskun se voi olla nopea alempaa bollingeria pitkin. 8000 pistettä on merkittävä tukitaso (huiput vuosilta 2000 ja 2007) ja viimeisin löytyy 6000 pisteen kohdalta 200 kuukauden keskiarvosta. Edellinen RSI-divergenssi tuntitasolta pelattiin selkeästi vähän pitkäksi ja tämän viikon heilunta liittyy siihen.

Olen seurannut muutamia netin analyysipalveluja ja esim. fxempiren analyysit DAXista ovat menneet pahasti pieleen viimeiset kuukaudet. Investtech on ollut varovaisempi pörssinousun suhteen ja onnistunut analyysissa paremmin. IG analysis puolestaan uskoo tällä hetkellä merkittävään nosuun EKP:n rahanpainamisen vuoksi. Voisiko se olla tällä kertaa eri juttu?

Voiko klassisen ohjeen "Dont fight the FED" kääntää myös "Dont fight the ECB"? En ole tästä niin satavarma, mutta nähtäväksi jää. Tässä yksi artikkeli. Tässä yksi mielenkiintoinen kaavio, joka osoittaa kuinka lähellä olemme pidempää karhumarkettia. Vielä sitä ei siis ole kirkossa kuulutettu, mutta pian saattaa olla.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.