sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Jatkuuko nousu? osa 3

Dax nousi viikon puolivälissä yli 10200 pisteen, joka oli muodostunut vastustasoksi ja nousi nopeasti 10800 pisteeseen. Tunti- ja päivätason tekniset mittarit nousivat korkealle, kuten pidemmällä nousussa, joten ensi viikolla tulemme todennäköisesti näkemään vähintään pientä nousua. Viikkotasolla emme kuitenkaan vielä ole bull-marketista,  vaan indikaattorit ovat negatiivisia. 11000 pisteessä kulkee myös 200 päivän keskiarvo, joka voi periaatteessa olla bear-market huippu. Sp500:ssa cci30 on kuitenkin noussut positiiviseksi viikkotasolla,  mikä vähentää bear marketin todennäköisyyttä.

Tällaisessa tilanteessa näemme kuitenkin helposti reaktion alaspäin pienen nousun jälkeen. 10500 voisi toimia hyvänä tukitasona, josta dax lähtisi pidempään ja viikkotasollakin terveeseen nousuun. Tähän menee kuitenkin vielä aikaa muutama viikko uskoisin. Rsin divergensseistä ei ole ollut juuri apua tämän viikon nousun analyysissä. Mikäli dax indeksi lähtee laskuun 11000 kieppeiltä ja viikkotasolla cci10 laskee, mutta cci30 pysyy vakaana, olemme vain hetken laskussa ja suuntana on pidempi nousu. Mikäli molemmat laskevat nopeasti on bear market todennäköisempi. Toisaalta indeksi voi törmätä viikkotasollakin laskevaan bollingeriin ylempänä, mikä voisi olla bearmerkki. Pidän nousun jatkumista todennäköisenä, mutta vastakkaiseenkin kannattaa varautua.

Öljyn hinta on laskupaineessa kun alempi nouseva trendilinja on lävistetty ja alempi bollingeri on kääntynyt alas antaen tilaa hinnan laskulle päivätasolla. Joissakin artikkeleissa on povattu hinnan laskevan jopa 25 dollariin..

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.