perjantai 4. joulukuuta 2015

Hik!

Viikon pörssipudotus on tullut näillä näkymin juuri sopivaan aikaan. Ensi viikko saattaa luoda ostosignaalin, mutta se ei vielä ole varmaa. Nopea lasku on kuitenkin varmempi tapa sellaisen aikaansaamiseksi, kuin hidas kitkutus.

Alkuviikosta dax tuotti rsi-signaalin tuntitasoilla alaspäin ja momentumin kääntymistä ylös voisi näillä näkymin odotella ensi viikon lopulla. Tästä on kuitenkin hyvä varmistua. Mikäli myös viikkotasolla cci30 pysyy positiivisena tai ainakin cci10:n yläpuolella on tilanne herkullinen. Tämäkään ei ole täysin välttämätöntä nousulle.

Pieni epäilyttävä merkki on olemassa. Edellinen nouseva rsi-linja on tuntitasolla rikkoutunut 40 pisteen kohdalla. Päivätasolla linja kuitenkin ehti nousta 50 pisteen tasolle mikä on nousun merkki pidemmäksi aikaa. Jos cci30 laskee viikkotasolla merkittävästi miinukselle ensi viikolla, nousun jatkuminen tulee epätodennäköisemmäksi. 

Lähtökohtaisesti analyysi kertoo siitä, että olemme vain lyhyessä korjausliikkeessä. Uskoakseni fundamentitkin puoltavat tätä. Ensi viikko saattaa tuoda jo uusia merkkejä nousun alkamisesta. USA:ssa 50 päivän keskiarvo on noussut jo lähelle 200 päivän keskiarvoa, joten pian voi odotella jo klassista bull-marketsignaalia.

Kullan hinnassa on mukava rsi-divergenssi ylös päivätasolla, juuri kun fed on nostamassa korkoa. Joku voisi ajatella toisin, mutta minusta tämä on täysin järkeenkäypää. Saa nähdä miten käy: stoplossin voi asettaa nousevalle rsi-linjalle, mikä on myös hyvä ostopaikka.  

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.