perjantai 11. joulukuuta 2015

Shh... Älä herätä karhua...

Indeksit ottavat ilon irti sijoittajan hämäämisestä. Viikon pudotus on jatkunut laskevan tuntitason rsi-linjan mukaisesti (saavuttaa 50 pisteen tason maanantaina) mutta samalla viikkotason indikaattoreista osa on tippunut negatiivisiksi. Dax on tuottanut jo toisen rsi-divergenssin ylöspäin tuntitasolla, joten nousun alkaminen ei ole pois suljettu mahdollisuus ensi viikolla. SP500 on tuottanut viikkotasolla jopa cci-ostosignaalin, mutta indeksin on noustava nopeasti, jotta signaali säilyy. Mikäli näin ei käy, seuraava mahdollisuus pörssipohjalle on vasta tammikuun puolivälin jälkeen, kun 5 tunnin kaaviossa löytyvä rsi-linja saavuttaa 50 pisteen tason. Tietenkin on mahdollista, että indeksi nousee jo tätä ennen, mutta se olisi merkki bullmarketista. Sitä sietää toivoa, sillä päivätasoltakin löytyy laskeva rsi-linja, joka veisi laskua alaspäin huimat kahdeksan kuukautta. Tällöin pörssipohja nähtäisiin elokuussa 2016, mikä tietenkin on aika luonnollinen ajankohta pörssimaailmassa. Varsinainen lasku kuitenkin alkaisi vasta kun rsi-linja olisi saavuttanut 60 pisteen tason eli n. kolmen kuukauden päästä. Tämäkin sopii hyvin pörssimaailman aikatauluun. Tilannetta pitää seurata ja katsoa mitkä linjat pitävät ja mitkä ei.

Jos tilannetta vertaa vuoteen 2011 ei nousua ole vielä pois suljettu. Kyse voi edelleen olla vain korjausliikkeestä syksyn nousun jälkeen, mutta samalla on todettava ettei teknisiä merkkejä noususta juuri nyt ole. Indeksien lasku ei kuitenkaan varmistu karhumarketiksi kuin vasta uudessa pohjassa. Toisaalta jatkuva momentumin pettäminen ei vakuuta. Mikäli indeksit laskevat vielä, alamme viimeistään muutamassa viikossa olla realistisessa useiden kymmenien prosenttien romahdusvaarassa.

Raaka-aineiden hinnat voivat antaa jotain ajateltavaa nykytilanteeseen. Vuonna 2007 öljyn hinta romahti vielä enemmän kuin nyt. Osakeindeksit romahtivat muutaman kuukauden kuluttua useita kymmeniä prosentteja. Viime päivinä on kuitenkin ollut yksi raaka-aine, joka ei ole enää luisunut: kulta. Kullan hinta kiihdytti nousuaan vuodesta 2007 aina vuoteen 2012. Nyt korko markkinoilla on tapahtumassa muutoksia ja inflaatio on yllättänyt Usassa.  Olisiko aika laittaa muutama ropo kultaan? Varsinkin kun rsi-signaalia taas löytyy viikkotasollakin.  Kuukausittainen macd on päinvastaisessa tilassa kuin osakemarkkinoilla - kullassa macd negatiivinen, mutta nousussa, osakkeissa macd positiivinen mutta laskussa. Pitkäaikainen sijoittaminen ei ole järkevää jos macd laskee kuukausikaaviossa.  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.