lauantai 30. tammikuuta 2016

Kohti kevättalvea!

Indeksi jäi sahaamaan paikoilleen tällä viikolla ja kuukauden lopuksi myös kuukausitason CCI30 on tippunut vähän negatiiviseksi. Tämä ei vielä merkitse bearmarkettia, mutta edellyttää indeksin selkeää nousua helmikuulle, jotta karhumarketin todennäköisyys ei kasvaisi merkittäväksi.

Monet merkit viittaavat ainakin muutavan viikon nousuun. DAX ja SP500 ovat tuntitasolla luoneet RSI-divergenssin, joka voisi nostaa kursseja helmikuun puoliväliin. Samalla VIX on tuottanut alaspäin osoittavan signaalin, joka voisi laskea VIXiä pari viikkoa ja vielä kultakin on tuottanut vastaavan RSI-signaalin alaspäin. Kullan hinnan lasku ennen uutta nousua voisi hyvinkin liittyä pieneen pörssinousuun. Viikkotasolla kullan hinta on kuitenkin tuottanut pitkäaikaisen RSI-divergenssin ylöspäin, joten pitkällä (viikkojen, kuukausien) tähtäimellä suunta voi olla ylös.

DAX on tuottanut myös 5 tunnin tasolla RSI-divergenssin ylöspäin, joka voisi kannatella nousua pitkälle kevääseen kuten huhtikuuhun. Jotkin sijoitusartikkelit ovat ehdottaneet samaa, voisimme saada nyt kevääseen ulottuvan nousun, mutta lopulta osakkeet kääntyisivät alaspäin.

DAXin tuntitason RSI-signaali ei kerro mistään merkittävästä nousuhalukkuudesta. Signaali syntyi jo muutama viikko sitten, mutta indeksi vain jatkoi laskemistaan. Nyt nousuajasta on suurin osa käytetty, mutta mitään merkittävää nousua ei ole tapahtunut. RSI-linja on myös saavuttanut tuntitasolla 40 pisteen tason, joka on usein uuden laskun paikka keskipitkässä laskussa. Vaikka nyt lähdettäisiin nousuun, ei voi puhua mistään normaalista bull-market - noususta, vaan ennemminkin hatarasta kyttäämisestä. Koko indeksin kehitys voidaan nähdä myös teknisenä lippu-muodostelmana, joka olisi tällä kertaa karhumainen.

Tekninen tilanne siis odottaa vain selkeytymistään, mutta ei tähän mennessä täytä mitään pidemmän nousun merkkejä. Tällainen mahdollisuus kuitenkin 5 tunnin-, päivä- ja viikkotason RSI-signaalien puolesta on, mikäli ne sitten lopulta osoittautuvat paikkansa pitäviksi. Lopulta tilanne selviää suuntaan tai toiseen, mutta jos on hyvin mahdollista että kyseessä on hutera bearmarket-ralli, en kehoita lähtemään mukaan. Tuloksen maksimointi osakemarkkinoilla ei voi perustua arvaamiseen, vaan siihen, että toimitaan todennäköisyyksien mukaan.  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.