sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Vaimeneeko karhun murina?

Tekninen tilanne DAXissa ja sp500ssa viittaavat siihen että voimme hyvinkin lähteä jo ensi viikolla pörssinousuun. Tämä ei kuitenkaan ole varmaa, niin kauan kuin nousu alkaa, mutta merkkejä tästä on ilmassa. Molemmissa indekseissä laskevat 5 tunnin tason rsi-linjat ovat saavuttaneet 50 pisteen tason, josta nousu voi alkaa. Molemmissa indekseissä on myös nousevat linjat sekä 5 tunnin, että päivänkin tasolla ja indeksit ovat tällä viikolla tippuneet näille linjoille. Jos nämä linjat toimivat nyt tukitasona, miten voi hyvinkin käydä, lähdemme tästä nousuun ensi viikolla. Jos tukitasot rytisevät se näkyy pörssilaskuna ja voimme mennä alaspäin daxissa 1000 pistettä.

Perjantaina indekseissä ja kullan hinnassa tapahtui mielenkiintoista liikettä. Iltapäivällä dax nousi nopeasti laskevan trendilinjansa yläpuolelle ja samalla kullan hinta laski merkittävästi. Tämä heilahdus mahdollistaa, että kullan hintaan syntyyn laskuun viittaava rsi-linja, mikä olisi hyvä merkki osakekursseille. Samalla se kertoo siitä, että raha saattaa olla jälleen siirtymässä kohti osakkeita - ainakin 2-8 viikoksi.

Dax liikkuu tällä hetkellä jo kaukana 200 päivän keskiarvosta, joten käänne ei tulisi mitenkään kummallisen paikkaan edes pidempää bearmarketin ajatellen. Bearmarketissa indeksi käy 200 päivän keskiarvon kohdalla ja kääntyy siitä takaisin alas. Lisäksi indeksin tuottama kuvio on tällä hetkellä samanlainen kuin viime syksynä juuri ennen nousun alkamista. Laskun jälkeen nähtiin n  30 prosentin nousu suhteessa koettuun laskuun, sen jälkeen tuplapohja ja uudestaan ylös lähelle entistä huippua. Nyt kuvio on samanlainen, joten n. 10-15 prosentin nousu voi hyvinkin tulla kyseeseen. Nousu voi tietenkin lopulta yltää uusiin kaikkien aikojenkin huippuihin, sillä koko nykyinen pörssilasku voidaan nähdä härkämäisenä lippumuodostelmana.

Mikäli kuitenkin käy päinvastoin ja rsi-linjat rikkoutuvat,  indeksit saattavat jäädä ilman yhtäkään nousevaa linjaa ja lasku jatkuu helposti 10 prosenttia. Tähänkin kannattaa vielä varautua.


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.