perjantai 22. tammikuuta 2016

Pohjalta ylöspäin?

Olen jo useamman viikon pitänyt mahdollisena, että pörssilasku jatkuu tammikuun loppupuolelle. Nyt alamme olla kyseisen tuntitason RSI-linjan (DAX) näkökulmasta laskun loppuvaiheessa, kun perjantain nousussa RSI nousi lopulta laskevan trendilinjansa yläpuolelle. Viikon päätteeksi DAX pinnisti samalla pitkäaikaisen nousevan trendilinjansa yläpuolelle. Myös syyskuun pohjassa kyseisen ilmiön muodostuminen vei kaksi viikkoa.

Perjantain nousu törmäsi kuitenkin viiden tunnin tasolta löytyvään laskevaan trendilinjaan, josta saatta muodostua vielä vastustaso muutamaksi päiväksi ensi viikolla. Usein pörssipohjassa haetaan vielä tukea tuntitason alimpien kynttilöiden huippujen kohdalta tai jopa testataan pohjaa. Tämä tarkoittaisi, että alkuviikosta DAX vielä testaisi 9300-9500 aluetta (5:n tunnin RSI-linjan testaus). 200 päivän keskiavo liikkuu nyt 10800 pisteen tasolla, mutta laskee, joten bearmarketrallyn huippua voisi odotella muodotuvan esimerkiksi 10700 pisteen tasolle. Tällä tasolla RSI saattaisi myös koskettaa päivätason laskevaa linjaansa. 

Ainakin muutaman viikon nousun mahdollisuudesta kertoo myös VIXin lasku. Tällä viikolla on syntynyt ns. VIX divergenssi, kun VIX on laskenut vaikka indeksitkin vielä laskivat. Pelko siis vähentyi jo ennen pörssikurssien kääntymistä nousuun tällä viikolla. 

Viiden tunnin tasolta löytyy nouseva RSI-divergenssi, jota DAX on nyt muutaman viikon kunnioittanut. Tämä nostaisi indeksiä pidemmän aikaa kohti kevättä (nähtäväksi jää). On siis kuitenkin kaikesta pessimismistä huolimatta (tai juuri sen vuoksi) mahdollista, että nousu jatkuu vielä 200 päivän keskiarvon ylikin. Nouseva RSI-divergenssi DAXiin on syntynyt myös päivä- ja viikkotasolla. Tämä on yli vuoden mittaisen nousun mahdollisuus! Mikäli siis tulevina viikkoina näemme nousua, mahdollisuus että olemme hyvin pitkäaikaisessa pohjassa ei ole poissuljettu ja indeksit voivat hyvinkin nousta vielä ainakin vuoden. Tämä, kuten muutkin RSI-linjat ovat tietenkin vain mahdollisuuksia, joiden toteutumista pitää realiaikaisesti seurata jos haluaa pysyä indeksin käänteissä mukana. Mahdollista on sekin, että DAX kunnioittaa lopulta päivätason laskevaa RSI-linjaansa ja indeksi romahtaa lopulta viimeistään kesällä ja samalla tippuu viikkotason nousevan linjansa läpi. Täm on kuitenkin vielä turhaa pohdiskelua. Voi myös pohtia, onko fundamentit ja tunnelma tämän tulkinnan puolella vai ei.

Ensi viikolla on olennaista testaako DAX 9300-9600 pisteen tasoa ja lähteekö sen jälkeen nousuun kohti 200 päivän keskiarvoa. Nopeampi nousu ja lisälasku ovat tietenkin myös mahdollisia, mutta epätodennäköisempiä.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.