maanantai 4. tammikuuta 2016

Vuoden alun analyysit - hui!

Vuosi on alkanut pörsseissä laskulla. Tämä ei ole yllättävää, sillä päivä- ja viikkotason indikaattorit eivät ole pääseet plussalle, eikä indeksit ole pystyneet nousemaan vakuuttavasti yli 200 päivän keskiarvonsa. Markkinatilanne jatkuu samanlaisena kuin syksylläkin eli ylöspäin vievät RSI-linjat pettävät uusissa laskuissa ja alaspäin vievät linjat pitävät. Kaikki ylöspäin vievät linjat pettivät tällä viikolla ja esim. DAXissa on alaspäin vievä linja tuntitasolla, joka toteutuessaan laskee indeksiä (ja monia muitakin) tammikuun loppuun asti. Samalla kuitenkin syntyy kokoajan ylöspäin vieviä RSI-divergenssejä, joiden toteutumista kannattaa seurata. Esimerkiksi juuri nyt on DAXissa syntynyt päivätason divergenssi ylöspäin, joka voi teoriassa nostaa kursseja, mutta voi yhtä hyvin myös osoittautua suutariksi. Kaikki indikaattorit ovat miinuksella ja esim. MACDin kohdalla on syntynyt äärimmäisen vaarallinen päivä- ja viikkotason ilmiö, jossa MACD on valmiiksi negatiivinen ja kääntyy samalla alaspäin. Näin kävi viimeksi viikkotasolla vuonna 2008, josta seurasi ensin 20 prosentin ja sen jälkeen 30 prosentin romahdus DAXissa. Todennäköisyys superromahdukseen on siis korkeampi kuin yli seitsemään vuoteen. Silloin bearmarket alkoi selkeästi juuri vuodenvaihteessa 2007-2008. Kuukausikaaviossakin indikaattorit ovat tippumassa alaspäin, mikä ei ole hyvä hetki sijoittamiseen. Jos DAX tippuu alle 9500 pisteen katkeaa monen vuoden nouseva trendilinja.

Kullan hinta on noussut ja siinä on havaittavissa viikkotason RSI-divergenssi ylöspäin. Tämä osaltaan tukee näkemystä, että olemme siirtymässä pörssimaailmassa ehkä jopa syksyyn asti kestävään bear-markettiin (päivätason RSI-divergenssilinja DAXissa alas). Aina kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki on mahdollista. Jos jokin ylöspäin vievä RSI-divergenssi pystyykin nostamaan kursseja yhtäkkiä niin, että linja pitää 50 pisteen tasolle, pitää analyysien antaa taas mahdollisuus myös bull-tulkinnalle. Tällä hetkellä ajatus bull-marketista on hyvin kaukainen.

Tässä McClellan Summation index, joka on kääntynyt alas juuri kun se olisi voinut nousta positiiviseksi.

Karhumaisia ajatuksia vuoteen 2016

Tässä yksi skenaario, mitä voi tapahtua. DAX tuotti huipun viime huhtikuussa (12400) ja sen jälkeen ei ole uutta huippua saatu kokea. Korkein huippu sen jälkeen on 11400 pistettä. Matalin taso näiden huippujen välillä on 9400 pisteessä, joten yksinkertaisella matematiikalla saisimme seuraavan pohjan lukemaksi 8400 - tuhat pistettä miinusta edellisestä pohjasta.

Tämä taso (8400) on juuri sopivasti vuoden 2014 pohjalukema. Mikäli indeksi tuottaisi massiivisen pää ja hartiat - kuvion, tästä lähdettäisiin pieneen nousuun takaisin 10000 pisteen tasolle ja mikäli kyseessä todella olisi pääjahartiat-kuvio, indeksi romahtaisi lopulta alemmas aina n. 6000 pisteen tasolle asti, jossa kulkee 200 kuukauden liukuva keskiarvo. Tämä olisi lukema ensi syksynä DAXissa. Tästä lähdettäisiin sitten nousuun kohti uusia huippuja.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.