lauantai 20. helmikuuta 2016

Laskun korjausliike?

Viikolla osakekurssit nousivat mukavasti. Daxissa tuntitason Rsi-linja kannatteli nousua hyvin ja 5 tunnin linja voi hyvinkin jatkaa tätä hommaa  ensi viikon. Nousu voi olla kuitenkin vain korjausliike ja jossakin vaiheessa osakekurssit voivat romahtaa vielä alemmas, mitä viime viikkoina.

Viikkotason indikaattorit ovat niin paljon miinuksella, että saatamme saada bear-ostosignaalin eli merkittävän shorttauspaikan. Tämä jää kuitenkin nähtäväksi, mutta voi tapahtua jo ensi viikolla. Toisaalta päivätason Rsi-linja voi kannatella kursseja pidemmällekin kevääseen.

Sp500 on tuottanut viikkotasolla Rsi-linjan ylös, joka voisi nostaa kursseja yli vuoden.  Rsi-linjoissa on kuitenkin se heikko puoli, etteivät ne aina täytä tehtäväänsä. Laskuissa esiintyy poikkeuksetta vääriä signaaleja. Vuoden 2008 viikkotason signaali oli juuri tällainen ja kurssit romahtivat. Tilannetta pitää siis vain seurata ja reagoida sen mukaan mikä linja osoittautuu heikoksi ja mikä vahvaksi.

Elliotin aaltoteoria antaa tilanteeseen oman vastauksensa. Sivun laidassa blogi Danerics Elliott waves antaa oman vastauksensa, joka painottaa romahdusnäkemystä. Teoria saa tukea myös Daxista, kun alaspäin on saatu viisivaiheinen rakenne. Myös kullan hinnan mahdollinen bulltrendi ja vixin momentumin nousu viittaaavat tähän.  

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.