lauantai 27. helmikuuta 2016

Milloin korjausliike hyytyy?

Tämän viikon tarina DAXissa oli alkuviikon lasku ja loppuviikon nousu lähelle viime viikon huippua. Tämä on klassinen asetelma lähteä uudestaan laskuun, mutta nähtäväksi tietenkin jää. DAXin viiden tunnin kaaviossa ollut RSI-linja olisi voinut nostaa indeksiä reippaasti, mutta ei tehnyt niin, mikä on tietenkin laskun vaaran merkki. DAX on tuottanut myös tuntitason RSI-linjan ylös, mutta se saavuttaa 40 pisteen tason ensi viikolla, joten mikäli lähdemme merkittävään laskuun se tapahtuu hyvin todennäköisesti ensi viikolla.

SP500ssa on nähtävissä viiden tunnin tasolla selkeä RSI-divergenssi alas. Mikäli tämä linja toteutuu (mitä pidän hyvin mahdollisena) indeksi(t) laskevat usemman viikon, Elliottin aaltoteoria-analyysit povaavat, että SP500 on voinut saavuttaa nyt lyhyen nousunsa huipun, joten tämä analyysi sopii tähän kuvioon. SP500 nousi perjantaina lähes 1970 pisteeseen, mutta lähti tästä nopeasti laskuun. Pidemmällä ajalla aaltoteoreetikot odottavat laskun jatkuvan SP500ssa aina 1600 pisteeseen, mikä merkitsee vähän alle 20 prosentin laskua. Päivätasolla on kuitenkin olemassa myös nouseva RSI-linja, joten periaatteessa on edelleen mahdollista, että lähdemme jonkinlaisen laskun jälkeen myös uudestaan nousuun. Tämä mahdollisuus tulee kuitenkin pohdittavaksi vasta myöhemmin. DAXissa pävätasonkin linja on saavuttamassa hyvin nopeasti 40 pisteen tason, jossa käänne alas usein esiintyy.

Öljyn hinta nousi lähelle tammikuun huippua perjantaina, mutta lähti sen jälkeen nopeaan laskuun. 35 dollarin kohdalla on yksi vastustaso ja muutama dollari ylempänä toinen. Tuntitasolle on syntynyt RSI-divergenssi, joka voi laskea hintaa ainakin muutaman viikon. RSI-linjat eivät kuitenkin samalla tavalla toimi öljyn hinnan kohdalla, sillä hinnan vaihtelu on nopeaa ja trendit epäselvempiä. Minusta realistinen odotus olisi, että hinta etsii tukea 28 dollarin kohdalta, vähän edellistä pohjaa ylempää. Lisälaskukin on tietenkin mahdollista.

Kullan hinta on jäänyt polkemaan paikalleen, mutta CCI-vertailu ei ole viikkotasolla tuottanut vielä perusmetelmäni mukaista ostosignaalia. Ihannetilanne olisi, että hinta laskisi nyt 1120-1140 tasolle 200 päivän keskiarvon tai viikkotason keskimmäisen bollingerin nauhan kohdalle ja lähtisi tästä kohti uusia huippuja. Tätä siis odotellessa.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.