lauantai 13. helmikuuta 2016

Mikä on tilanne?

SP500 on vieläkin pitänyt kiinni nousevasta RSI-linjastaan päivätasolla ja DAX on tuottanut jälleen uuden RSI-divergenssin ylöspäin. Edellisen analyysin bull-tulkinta on siis vieläkin mahdollinen, vaikkakin tunnelma on ollut äärimmäisen pessimistinen osakemarkkinoilla. Olemme kuitenkin kaukana alapuolella 200 päivän keskiarvosta, joten jonkinlainen välinousu ei olisi ihme. Alkaako se nyt jää tietenkin nähtäväksi.

Öljyn ja kullan hinnan kehitys saattaa kertoa siitä, että n. 10 prosentin välinousu osakeindekseissä voisi hyvinkin tulla kyseeseen lähiviikkoina. Öljyn hinta tuotti kaksoispohjan tällä viikolla ja lähti siitä huimaan yli kymmenen prosentin nousuun. Mikäli asiaa katsotaan fibonacci-analyysin valossa hinta voisi nousta aina yli 50 dollarin, mikä tietenkin ottaisi aikansa. Tämä ajatus perustuu siihen, että usein laskun jälkeinen rekyyli on n 38 prosenttia koko hintalaskusta. Tämä on ollut osakemarkkinoillakin nähtävissä useammassa kohdassa viimeisen vuoden aikana. Lisäksi 55 dollarin kohdalla öljyn hinnasta löytyy myös yksi merkittävä vastustaso. Jotkin analyytikotkin ovat esittäneet tätä hintaa vuoden huippuhinnaksi (ks. investing.com öljyn kaavio ja "analyysit").

Kullan hinta on noussut myös voimakkaasti kuten olen analyyseissäni ounastellut viime viikkoina. Kullan hinta on tuottanut viikkotason ja päivätason RSI-divergenssit, jotka viittaavat hyvin pitkäaikaiseen kullan hinnan nousuun (yli vuoden, jopa kaksi). Päivätasolta löytyy myös lyhempi linja, joka on nykyisessä nousussa noussut reilusti yli 50 pisteen. Momentumia on siis riittänyt, mikä on merkki siitä, että nykyinen nousu saattaa hyvinkin olla osa isompaa nousua. Nyt siis olisi luvassa jonkinlaista hinnan tasoittumista, mutta lopulta muutamien viikkojen/kuukausien jälkeen kullan hinta jatkaisi huimaa nousuaan. Hinta saattaa kuitenkin laskea jopa lähelle viimeisiä pohjia ennen sitä.

VIX on tuottanut merkkejä (RSI-divergenssi alas 5 tunnin tasolla) laskun mahdollisuudesta, joten sekään ei tällä hetkellä sodi pörssinousun ajatusta vastaan.

Tuntitasolla DAXissa on löydettävissä myös jyrkkä RSI-linja, joka on noussut 40 pisteen tasolle juuri sopivasti viikon päätteeksi. Mikäli siis pörssinousu jatkuu alkuviikosta, linja kannattelee nousua mikä tarkoittaa, että pitkästä aikaa ylöspäin osoittava RSI-linja pystyy tekemään tehtävänsä. Tämä merkitisi, että pieni nousu tämän viikon lopulla ja ensi viikon alussa olisi osa suurempaa nousua. Tämä suurempi nousu voisi hyvinkin viedä DAXin 200 päivän keskiarvolle 10600 pisteeseen. Tämä merkitsisi yli 15 prosentin nousua, mikä olisi mukava lisä nykyiseen kurjuuteen. Tämän nousun jälkeen olisi tietenkin kaksi vaihtoehtoa, joista jälkimmäinenkin vaikuttaa täysin mahdolliselta: 1. uusi lasku entistä alemmas tai sitten 2, pienempi lasku ja uuden nousun alku. Tämä selviää sitten jos ja kun ollaan lähempänä 200 päivän keskiarvoa.  

SP500:dan viikko- ja kuukausitason kaaviot ovat mielenkiintoisia. Viikkotason kaavio on pystynyt tuottamaan RSI-divergenssin ylöspäin, mikä mahdollistaisi pitkän useamman vuoden mittaisen nousun. Kuukausitason kaavio puolestaan on tuottanut vastaavan alaspäin, mutta linja on niin loiva ja edelleen niin korkealla, että se mahdollistaa pörssin nousun vielä pitkäksi aikaa eteenpäin. Tästä näkövinkkelistä katsottuna pidempikään pörssinousu ei näytä tällä hetkellä mahdottomalta.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.