lauantai 19. maaliskuuta 2016

Käännytäänkö jo alas?

Pörssilaskua ei kannata lähteä arvailemaan etukäteen, mutta tilannekatsauksen voi tehdä. Onko tällä hetkellä siis jo merkkejä siitä, että indeksit voisivat lähteä alas vai onko merkit enemmän ylöspäin?

Ensin ylöspäin osoittavista merkeistä. DAXista löytyy päivätasolta RSI-divergenssi ylöspäin, jonka trendilinja on nyt noussut yli 40 pisteen. Alamme siis olla aika korkealla, vaikkakin nousuvaraakin vielä on. Tilanne on päivätasolla hyvin samankaltainen SP500ssa. Viiden tunnin tasolta löytyy siitä vastaavanlainen, joten momentum saavuttaa teknisen käännekohtansa muutamien päivien aikana. Laskumarkkinoissa indeksit lähtevät laskuun kuitenkin jo ennen kuin RSI-divergenssi saavuttaa 50 pistettä, joten nähtäväksi jää mitä tapahtuu. SP500sta löytyy päivätasolta myös loivempi linja, joka periaatteessa voi nostaa kursseja pitkäänkin.

DAX ja SP500 käyttäytyivät hyvin eri tavoin viikon aikana. USAssa noustiin 200 päivän keskiarvon yläpuolelle, mutta Saksassa meno oli tasapaksua ja viikon päätteeksi jäätiin huippuja alemmas. Tämä on hieman erikoista varsinkin kun tekninen tilanne muuten on ollut samanlainen molemmissa indekseissä. 200 päivän keskiarvo on vielä useamman sadan pisteen päässä DAXissa. Tämä voi olla yksi merkki indeksien tulevasta laskusta, sillä useimmiten SP500 lähtee laskuun viimeisenä ja Eurooppa laskee enemmän.

DAX testasi päivätason laskevaa RSI-linjaa tällä viikolla ja jämähti käytännössä sen alapuolelle. Tämä linja syntyi jo syksyllä ja mikäli se jatkossakin pitää se laskee 50 pisteen tasolle vasta kesäkuun lopulla. Mielenkiintoista on, että Arvopaperi-lehden(2/2016) artikkelissa otettiin kantaa vahvasti pörssilaskun jatkumisen puolesta ja todettiin jopa, että pohjalla voidaan hyvinkin olla juhannuksena. Tulkinta saa siis tukea RSI-linjasta, joka on yksi vahvimmista merkeistä, että olemme nyt lähellä keskipitkän aikavälin huippua. Saman lehden toisessa artikkelissa jopa eläkeyhtiöt olivat jo myyntilaidalla. Kun katsoo almanakkaa huomaa, että aika pian onkin jo toukokuu.. "Sell in May and Go Away".

Tuntitasolla DAX on tuottanut RSI-divergenssin alaspäin, joka laskee hintaa kuun vaihteeseen, mikäli trendilinja pitää. SP500ssa on puolen tunnin kaaviossa trendilinja mikä mahdollistaa samantyyppisen laskun. Viikkotasolla puolestaan DAXissa on edelleen mahdollisuus perusmenetelmäni mukaiselle shorttauspaikalle (CCI30 negatiivinen, CCI10 positiivinen), mikäli vain MACD lähtee laskuun ja tippuu miinukselle päivätasolla.

VIXin futuurit ovat viikon loppupuolella nousseet, vaikka SP500 on vielä tuottanut uusia huippuja. Uuteen huippuun ollaan tultu siis jo pelonsekaisemmissa tunnelmissa. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö pelko voisi väistyä ensi viikolla, mutta tällä hetkellä ainakin tämä on karhumainen merkki.

Öljyn hinta on noussut 200 päivän keskiarvon kohdalle ja samalla se on tuottanut RSI-divergenssin. Mikäli kyseinen divergenssi säilyy tulemme näkemään öljyn hinnan sahaamista ja lopulta todennäköisesti jonkinlaista laskua. Öljyn hinnan lasku voi siivittää alas myös osakekursseja.

Mitä tästä kaikesta voi päätellä? On suhtautuduttava vielä vakavasti siihenkin ajatukseen, että kaikesta huolimatta pörssikurssien pohja saataa olla nähty. Tämä ei kuitenkin tarkoita, etteikö kurssit testaisi edellisiä pohjiaan, joten pitäisin hyvin todennäköisenä, että tulemme vielä kaikissa tilanteissa näkemään indeksit lähes kymmenen prosenttia alempana. Tällä hetkellä on jo riittävät merkit siihen, että lasku on alkamassa, mutta saattaa olla että nousua vielä tapahtuu ainakin USAssa. Nousu tuskin jatkuu kuitenkaan enää useampaa viikkoa ja mahdollista on, että käänne alas on jo DAXissa alkanut. Mikäli kuitenkin näemme uuden merkittävän huipun DAXissa, tämä tulkinta osoittautuu vääräksi ja menemme ylös vielä viikon tai pari.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.