perjantai 25. maaliskuuta 2016

Sijoittaisitko sijoituksiisi?

Välillä on käynyt aina mielessä, että sijoittaisinko omiin sijoituksiini jos esimerkiksi jokin pankki tekisi tulosta tai sijoittaisi tavalla, jolla itse sijoitan. Tämä ajatus antaa hauskan ulkopuolisen näkökulman omiin sijoituksiin. Jos salkkusi olisi rahasto sijoittaisitko siihen?

Läntiset indeksit ovat sahanneet viikon pitkälti paikallaan. Aikaisemmat sahaukset puolen vuoden sisällä kestivät suurinpiirtein yhtä monta päivää kunnes alaspäin suuntaava trendi jatkui. Saapa nähdä miten nyt käy. DAX nousi useana päivänä yli 10000 pisteen, mutta laski iltaa kohden takaisin sen alapuolelle. Näyttää siis siltä, että vastassa on jonkinlainen vastustaso.

Pretzel (blogi sivun reunassa) ennustaa, että USAn indeksit eivät laskisi enää edellistä pohjaa alemmas vaan pienemmän laskun jälkeen saatettaisiin lähteä uusiin huippuihin. Danerics puolestaan näkee USA:n indeksit karhumaisempina, joten analyysia on joka lähtöön. Itse kallistun Danericin analyysiin, sillä laskevat RSI-linjat mahdollistavat pitkäaikaisen laskun, joka on vasta eskaloitumassa. Tämä lasku kestaisi juhannukseen tai jopa pidemmälle (ks. aikaisemmat kirjoitukset). Tällä viikolla esimerkiksi DAXissa RSI teki viiden tunnin kaaviossa alemman pohjan, mikä mahdollistaa laskun selkeämmän alkamisen. Pörssihuippu on kuitenkin prosessi, joten en ihmettelisi vaikka ensi viikon alkukin vielä pyörittäisiin 9700-10000 alueella ennen kuin indeksit laskisivat enemmän. Mikäli DAX jää päivän päätteeksi selvästi 10000 yläpuolelle saattaa se jatkaa nousuaan reippaasti. Tälle annan kuitenkin nykyisen kurssikehityksen vuoksi selvästi alle 50 prosentin todennäköisyyden.

Öljyn hinta on tuottanut viiden tunnin tasolla mielenkiintoisen RSI-linjaparin alaspäin, joiden säilyminen merkitsee usean viikon laskua öljyn hinnassa. Kullan hinta on tuottanut samanlaisen, mutta paljon jyrkemmän, joten kullan hinta lähtee todennäköisesti uudestaan nousuun viimeistään muutaman viikon kuluttua. Tämä sopisi hyvin näkemykseeni, että alaspäin ollaan vielä menossa ehkä jopa muutama kuukausi ja tässä laskussa kulta reagoisi voimakkaasti ylös (1400-1600). Bloombergin ja CNBC:n artikkeleissa on ounasteltu vastaavaa..  Mutta kuten olen usein todennut, analyysi ei ole ennustamista vaan pysymistä jatkuvasti ajan tasalla. Analyysin on jatkuvasti osoitettava paikkansapitävyytensä myös ajan kuluessa. Tämä vaatii myös selkeän käsityksen siitä mikä osoittaisi analyysin vääräksi.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.