lauantai 12. maaliskuuta 2016

Karhumainen tarina

SP500 nousi vielä tällä viikolla jonkin verran, mutta DAX jäi käytännössä samalle tasolle. Nousuvauhti on siis tällä viikolla hidastunut ja tilalle on tullut DAXin kohdalle merkittävää sahaamista EKP:n kokouksen jälkeen.

SP500 on noussut 200 päivän keskiarvon tasolle, joka on pitkissä laskuissa usein lyhyemmän nousun huippukohta. Mikäli SP500 vielä nousee merkittävästi ajatus bear-marketista pitää laittaa jäähylle. Mikäli toisaalta indeksi lähtee seuraavaksi laskuun todennäköisyys masiivisesta romahduksesta kasvaa. SP500 on tuottanut perjaintain huipussa divergenssejä, jotka mahdollistavat laskun ensi viikolla. Muissa USA:n indekseissä monet mittarit ovat viikkotasolla edelleen negatiivisia, mutta SP500 on onnistunut näissä ponnistamaan plussalle. Lähiviikon näyttävät johtaako SP500 muitakin ylemmäs vai onko kyseessä vain feikkinousu.

VIX eli pelkoindeksi on USAn pörssin noustessa tietenkin laskenut, mutta markkinoiden tilanne näkyy sielläkin. VIXissä on nähtävissä selkeä päivätason RSI-linja. MikäliVIX siis seuraavaksi lähtee nousuun on se merkki pörssilaskun puolesta. Mikäli VIX taas laskee enemmän, jatkuu pörssinousukin todennäköisesti ainakain jonkin aikaa. Erittäin mielenkiintoista kuitenkin on, että VIXin RSI-divergenssi ylöspäin saattuu juuri kohtaan jossa SP500 on 200 päivän liukuvan keskiarvon kohdalla. Tämän voisi helposti tulkita äärimmäisen karhumaiseksi merkiksi, mutta kuten moni tietää RSI-divergenssit voivat myös jäädä suutareiksi. Ensi viikko siis ratkaisee paljon.

DAX heittelehti nopeasti EKP:n kokouspäivänä, mikä on aika tyypillistä. Usein tällaiset tapahtumat merkitsevät käännettä markkinoilla. Nähtäväksi jää onko tämä käänne alaspäin, mutta mitään selvää härkämäistä innostusta EKP:n kokous ei ainakaan tuottanut. Päivätasolla RSI on jäänyt edelleen aika matalalle, joten pienikin lasku tuottaisi nopeasti karhumaisen tilanteen. Toisaalta nouseva RSi-linja mahdollistaa nousun jatkumisen, mutta on myös saavuttanut tason, jossa bear-marketlaskut ovat tyypillisiä. Viikkotasolla indikaattorit ovat edelleen pakkasella, joten selkeästä noususta ei ole merkkejä.

Indekseissä on putoamisvaara ainakin lähelle edellisiä pohjia, sillä sekä DAXissa, että SP500ssa sieltä löytyy "gap", jotka usein tuppaavat täyttymään. Tämä "gap" voi olla tukitaso, josta lähdemme ylös pitkäaikaisesti tai se voi osoittautua vain yhdeksi vaiheeksi pidemmässä laskussa. Mikäli indeksit laskevat lähelle edellistä pohjaansa on siellä uuden analyysin paikka.

Elliottin aaltoteorian näkökulmasta nousut alkavat olla valmiit ja käänne alaspäin alkamassa. DAXissa voimme hyvinkin olla saaneet A-B-C - tyypisen nousun, joissa A- ja C-vaiheissa olisi nähtävissä viisivaiheinen valmis nousu. Mikäli DAX nousee yli 10000 pisteen tämä näkemys osoittautuu kuitenkin vääräksi. Vastassa on vielä viime sykysyltä päivätason laskeva RSI-linja, jota DAXin RSI ei ole ylittänyt. Tämä on yksi rajapylväs, jonka alapuolella DAX on nähdäkseni karhumaisessa tilanteessa. Yhteenvetona voi siis sanoa, että viikon päätteeksi indeksit ovat kehittyneet joko-tai tilanteeseen, jossa ratkeaa pidemmän ajan suunta joko ylös tai alas. Indeksien suunnan selveneminen on kuitenkin prosessi, joka vie helposti viikon tai kaksi.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.