lauantai 30. huhtikuuta 2016

Hauskaa vappua!

Taas on hyvä pohtia kuuluisaa sanontaa: "Sell In May and Go Away". Kirjaimellisesti otettuna tämä tarkoittaa, että toukokuu on hyvä kuukausi myydä osakkeita. Toisin sanottuna osakemarkkinoilla pitäisi olla toukokuussa jonkinlainen pörssihuippu. Kuukausi on kuitenkin kuukauden mittainen, joten tilanne voi olla aivan eri sen alku- kuin loppupuolella.

Tämän viikon alkuun povaamani pörssin heikkous jatkuikin koko viikon. RSI-linjat DAXissa olisivat voineet jo lähteä nostamaan indeksiä, mutta SP500ssa laskevasta linjasta löytyi vielä momentumin laskua perjantaillekin. Ensi viikon alussa tämän laskun kohdalla momentum on kuitenkin laskenut jo niin alas, että jonkinlainen reaktio ylöspäin voisi tulla kyseeseen. Aivan viimeisinä hetkinä perjantaina SP500 alkoikin jo kiriä menetyksiä umpeen. Mikäli tämä kehitys ei jatku ensi viikon alkupuolella olemme oudossa, mutta karhumaisessa tilanteessa.

RSIn näkökulmasta tämän viikon lasku on siis vain lyhytaikainen korjausliike ja indeksien tulisi jatkaa nousuaan vielä toukokuun alkupuolella. Tämä näkyy siinä, ettei mitään merkittäviä RSI-divergenssejä ole syntynyt tunnin tai viiden tunnin tasolle DAXiin tai SP500aan. SP500ssa on päivätason divergenssi alaspäin, mutta tämänkin momentum on vielä niin korkealla, etten usko merkittävän laskun alkamiseen vielä. Lisäksi indeksissä näyttää olevan vahva RSI-linja ylöspäinkin, joten tämänhetkinen tilanne näyttää vielä siltä, että ylös oltaisiin menossa. Toukouun aikana tilanne kuitenkin voi muuttua ja voimme hyvinkin testata vielä pohjia kesällä ja lähteä vasta syksyllä uudestaan ylöspäin. Viikkotason RSI-divergenssi SP500ssa vihjaisee, että voisimme kuitenkin olla lähdössä vielä parin vuoden mittaiseen nousuun.

Öljyn hinnan kohdalla on myös nähtävissä merkittävä RSI-signaali alaspäin, mutta senkin momentum on vielä sen verran korkealla, ettei hinta lähde vielä merkittäväään laskuun. Tämä näkyy siinäkin, ettei MACD ole vielä päivätasolla lähellä nollarajaa. Mikäli kuitenkin indeksit lähtevät ensi viikolla laskuun voi olla aiheellista tsekata tilannetta uudestaan.

Elliottin aaltoteorian mukaan tilanne voi kertoa nousun vielä jatkuvan. Mikäli olemme nyt suuressa neljännessä vaiheessa, tulemme näkemään vielä yhden merkittävän nousun seuraavien vuosien aikana. Lyhyellä perspektiivillä tämän viikon lasku näyttää ainakin vielä A-B-C -tyyppiseltä korjausliikkeeltä, jostä lähdettäisiin uuteen nousuun ensi viikolla. Tämä nousu olisi kuitenkin ohi toukokuun puolivälissä tms. Saapa nähdä miten käy!

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.