sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Toukuuta nimensä veroisesti

Indekseissä kävi kuten viimeksi pelkäsin. Maanantaina saatiin vielä nousua, mutta kun tiistai oli laskupäivä jatkui lasku koko viikon. Tämä saattaa hyvinkin toistaa itsensä seuraavalla viikolla jossakin muodossa ja merkitä koko markkinan laskua tulevina kuukausina. Ehkä vasta syksyllä on aihetta pörssinousuun. 

DAXiin on syntynyt selkeä tuntitason RSI-linja alaspäin, joka vain on hyvin erikoinen siinä mielessä, etttä se on vieläkin niin korkealla, etten sulje pois vähintään paluuta edellisen viikon huippuihin. Tämä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, sillä DAXin nousevat linjat ovat hyvin jyrkkiä ja tämän vuoksi ajallisesti lyhyitä. Tarkemmin laskettuna linjan päätepiste on toukokuun lopussa, joten jos tämä linja määrittää laskua saamme sitä ainakin koko toukokuun. 

SP500ssa on havaittavissa päivätason RSI-linja alaspäin, joka voi laskea indeksiä pahimmassa karhumaisessa skenaariossa koko kesän syksyyn (lokakuuhun) asti. Linja on kuitenkin aluksi vielä sen verran korkealla, ettei merkittävää laskua välttämättä tule, mutta kun linja saavuttaa 60 pisteen tason alkaa laskun suurempi vaara. Tämä hetki olisi heinäkuun alkupuolella/puolivälissä. Pahimmassa tapauksessa saamme siis loppukesästä/syksyllä vielä merkittävää laskua ja lähdemme vasta sitten ylöspäin. Mikäli linja ylittyy jo aikaisemmin olemme härkämäisessä tilanteessa jo kesällä, mutta tällä hetkellä en anna sille suurempaa todennäköisyyttä kuin laskulle.  

Kullan hinta on löytänyt jonkinlaisen tukitason edellisten huippujen kohdalta, kuten härkämarkkinassa pitääkin. Viikkotason RSI-signaali alaspäin kuitenkin pitäisi selvittää, jotta merkittävä nousu jatkuisi. Muuten nousulle ei ole pidempää edellytystä.   
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.