perjantai 15. huhtikuuta 2016

Tuhkatkin pesästä...

Tällä viikolla DAX nousi voimakkaasti ja selitykseksi annettiin Kiinan ennakoitua paremmat talousluvut. Teknisellä puolella tämä ei kuitenkaan ainakaan vielä vähentänyt merkittävästi pörssilaskun vaaraa, vaikka tuntitason alaspäin vievät RSI-linjat rikkoutuivatkin. DAX nousi tällä viikolla päivätason RSI-linjalleen, joten pörssilaskun vaara kesäkuun lopulle on edelleen lähtökohtani tuleville kuukausille. Mikäli tästä vielä noustaisiin merkittävästi ja RSI nousisi laskevan linjansa yli, olisi pian harkittava siirtymistä härkien puolelle. Mutta tällä hetkellä markkinat näyttävät vain ottavan kaiken mahdollisen irti korjausliikkeestä, ennen kuin suuntaa pidemmäksi aikaa alaspäin. Samalla markkinat pyrkivät huijaamaan mahdollisimman monet väärälle puolelle. Ensi viikon alkupuolellakin DAX saattaa vielä vähän nousta, vaikka lähtisikin lopulta laskuun.

SP500:ssa ei tapahtunut muutoksia tällä viikolla teknisellä puolella ja aikaisempi ajatus laskusta toukokuun jälkipuoliskolle on edelleen voimissaan. Itse asiassa SP500 on käyttäytynyt aivan normaalisti laskevan RSI-linjansa näkökulmasta. Linja on vielä ollut sen verran korkealla (5 tunnin taso), ettei pörssilaskun välttämättä vielä näistä lukemista olisikaan pitänyt alkaa. Nyt SP500 on tuottanut vielä päivätasonkin RSI-divergenssin alaspäin, joten indeksi voi nousta rauhassa vielä lisääkin, eikä laskun mahdollisuus heti kuitenkaan poistu.

DAXissa indikaattorit ovat edelleen viikkotasolla pahasti pakkasella, joten pidempi bearmarket on tässä mielessä mahdollinen. SP500ssa osa on noussut aavistuksen positiiviseksi, mutta tämä ei vielä historian valossa kuitenkaan merkitse laskuvaaran poistumista. Klassinen DOW-teoria sanookin, että pörssinousu on todennäköinen vasta kun indeksin hinta on tehnyt uuden huipun ja laskenut tämän jälkeen testaamaan edellistä pohjaansa jääden kuitenkin tämän yläpuolelle. Kyseinen testi meillä on joka tapauksessa vielä näkemättä, joten todennäköisyys pörssilaskulle on suuri.

Öljyn hinta on taas noussut 40 dollarin yli ja tuottanut ehkä kaksoishuipun, jossa kuitenkin RSI on jäänyt alemmas. Tämän vuoksi öljyn hinta voi hyvinkin lähteä vielä laskuun. Kullan hinta puolestaan saattaa olla lähdössä nousuun, mutta tilannetta kannattaa tarkkailla. Mikäli hinta laskee vielä alle 1225 dollarin voi lasku jatkua aina esimerkiksi 1140 tasolle ja lähteä nousuun vasta täältä. Tuntitasolla on nähtävissä laskeva RSI-linja, joka voi estää hintaa nousemasta vielä muutaman päivän.  

Tämän viikon kehityksen vuoksi pitää huomata, että meillä on olemassa myös bull-tulkinta nykyisestä tilanteesta. Mikäli indeksit nousevat ja tekevät tyhjiksi alaspäin vievät RSI-linjat DAXilla on viiden tunnin tasolla myös nouseva linja ja SP500lla päivätasolla. Näitä syntyy tietenkin jatkuvasti molempiin suuntiin, mutta viikkokaavion analyysi muilla indikaattoreilla yhdessä sen kanssa, mitä linjaa hinta kunnioittaa, antaa vastauksen siihen mitä todennäköisimmin tapahtuu. Mutta kuten sanottua uuden pörssilaskun pitäisi vielä joka tapauksessa osoittaa bull-tulkintakin oikeaksi. Sitä siis odotellessa.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.