lauantai 9. huhtikuuta 2016

Viikon analyysit

DAX ja SP500 ovat tällä viikolla jämähtäneet paikoilleen laskettuaan muutamia prosentteja. RSI-analyysin mukaan lasku tulee vielä todennäköisesti jatkumaan ainakin huhtikuun (ehkä jopa toukokuun jälkipuolelle), kuten aikaisemmissa kirjoituksissa olen edellisinä viikkoina esittänyt. VIX on tuottanut päivätason RSI - divergenssin ylöspäin, joten sekin viittaa laskun jatkumiseen.

Kullan hinta on mielenkiintoisessa tilassa. Noustuaan alkuvuonna 1050 paikkeilta aina 1280 alueelle, hinnan nousu on tasoittunut ja 1200 näyttää muodostuneen jonkinlaiseksi tukitasoksi. Hinnan laskua ja sahailua on nähdäkseni linjannut RSI-linjat päivä- ja viiden tunnin tasoilla, joiden alaspäin vievä momentum alkaa hiipua. Tämän vuoksi hinnan nousu alkaa jatkossa näyttää todennäköisemmältä kuin muutamaan viikkoon. Mikäli hinta nousee yli 1245 alkaa hinnan nousu olla hyvinkin ajankohtainen. Toisaalta varovaisin voisi odottaa uutta hintahuippua. Mikäli kyseessä on pitkän aikavälin A-B-C -tyyppinen nousu, hinta voi nousta aina 1600 dollariin eli nykyisestä vielä n 30 prosenttia. Tällä alueella on myös merkittävä vastustaso. Viikkotasolla on pitkä RSI-divergenssi, joka voi olla ohjaamassa nousua sinne.

Öljyn hinta nousi perjantaina voimakkaasti, mutta kyseessä saattaa olla lyhyen aikavälin A-B-C -tyyppinen nousu, joka olisi nyt noustu. Tämän jälkeen hinta todennäköisesti lähtisi laskuun uudestaan. Itse odottaisin hinnan laskevan jopa 16 dollariin, mutta ehkä tämä on liian karhumainen oletus. Vastassa on tällä hetkellä laskeva 200 päivän keskiarvo, johon hinnan nousu viimeksi tyssäsi. Mielenkiinoista nähdä miten käy. Lopulta hintaliikkeet osoittavat analyysin paikkansapitävyyden tason.  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.