sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Kiinnostavia osakkeita + kannattaako asunnon osto?

Tällä kertaa teen pienen tsekkauksen teknisesti ja fundamentaalisesti kiinnostavista osakkeista. En lähde käymään läpi maailman osakkeita systemaattisesti, sillä siinä olisi älytön työ, mutta käyn läpi suomalaisia (myöhemmin ehkä muita) osakkeita joillakin kriteereillä, joista tarkemmin jatkossa.

Sitä ennen haluan kuitenkin heittää kysymyksen, joka kalskahtaa ehkä pahasti monen korvaan, sillä harva on kyseenalaistanut omistusasumisen taloudellista (ja muita) hyötyä. Säästämis- ja lainalaskurit kuitenkin antavat hyvän kuvan siitä, kuinka kalliiseen vuokra-asuntoon henkilöllä on varaa, mikäli hän haluaa säästää saman summan kuin omistusasuja (maksaessaan velkaansa) ja asua samalla vuokralla.

Kuvitellaan, että molemmilla on tavoitteena säästää 200 000 euroa joko säästämällä tai maksamalla asuntolainaa. Kuinka kalliissa vuokra-asunnossa vuokraaja. joka säästää 200 000 voi asua millaisellakin korkotasolla? Yhtiövastikkeita ja muita asunnon omistajalle kuuluvia kuluja lasken 300 euroa/kk.

Säästetty summa (kk)     Lainan korko   Säästöjen tuotto/v       Vuokra           Lainanlyhennys


555                                  2%                   4%                                 767                        1012

490                                  3%                   5%                                 919                        1109
440                                  5%                   6%                                 1180                      1320

Laina on tässä tasalyhenteinen, eikä asunnon arvon muutosta ole otettu huomioon. Mikäli katsoisimme asunnon arvon nousevan esimerkiksi prosentin vuodessa voimme laskea sen vuokraaja-säästäjän tappioksi. Tällöin hänen on joko säästettävä enemmän tai löydettävä prosentin verran parempi tuottokohde.

Yllättävää kuitenkin on, että kun lainaajalle otetaan huomioon myös muut asumiskulut voi vuokraaja asua aika kalliissakin vuokra-asunnossa. Tämä riippuu tietenkin pitkälti korkotasosta ja säästöjen tuottotasosta. Viimeiset vuodet ovat olleet lainaajalle edullisia, mutta 20 vuoden aikaan mahtuu tietenkin paljon erilaisia korkotasoja. Vuokraajan etuna on kuitenkin se, että hän voi muuttaa kätevämmin työn perässä tai jostakin muusta syystä mikäli se on tarpeellista. Hän voi myös muuttaa aina uuteen asuntoon, mikäli vain se on korkotason vuoksi mahdollista. Hänen ei tarvitse myöskään tehdä suuria remontteja. Tässä mielessä asunnon pienehköt hoitokulut 300 euroa/kk on ehkä laskettu asunnon ostajan hyödyksi. Ostettu asunto ratkaisee tässä paljon.  

Osakkeita        

Tässä RSI-divergenssianalyysi yhtiöistä, joissa jokin tai jotkin seuraavista ovat houkuttelevalla tasolla: osinko, eps, oman pääoman tuotto, current ratio..

RSI-pitkä: RSI-divergenssisignaali, joka voi merkitä vähintään vuoden mittaista kehitystä ylös tai alas osakkeen hinnassa

RSI-lyhyt: RSI-divergenssisignaali, joka voi merkitä muutamien viikkojen tai muutaman kuukauden mittaista kehitystä ylös tai alas osakkeen hinnassa.

Osake                      RSI-pitkä                     RSI-lyhyt              

Kesko                     kk-taso ylös                  5h-taso alas          
Nordea                    päivätaso ylös               5h-taso alas
Nokia                      päivätaso ylös               5h taso alas
Tieto                       kk-taso ylös                   vko-taso alas
UPM                       päivätaso ylös               päivätaso alas
Stora                       vko-taso ylös                5h-taso alas
Martela                   vko-taso alas                 päivätaso alas
Sampo                    vko-taso ylös                 päivä- 5h -tasot ylös
Capman                  päivätaso ylös            

Pitkällä tähtäimellä osakkeissa on siis teknistä nousupotentiaalia, mutta lyhyellä muutaman viikon tähtäimellä saatetaan vielä mennä alaspäin. Hyviä ostohetkiä voi olla siis luvassa. Täytyy kuitenkin muistaa, että RSI-linjat voivat joskus rikkoutua ja osakkeen trendi muuttua, mutta toisaalta on parempi luottaa niihin kuin olla luottamatta. Usein osake antaa nousustaan merkin RSI-analyysissa.

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.