lauantai 25. kesäkuuta 2016

Selkeyttä epäselvään maailmaan!

SP500ssa on selkeä karhumainen RSI-linja 5-tunnin kaaviossa, joka voi viedä markkinoita alas syksyyn asti. DAX on edelleen laskevassa trendikanavassa, jonka pohja on 8000 pisteen kohdalla. Perjantaina DAX testasi 200 viikon liukuvaa keskiarvoaan, joten yli 9430 pisteen se on edelleen härkäimäisessä tilanteessa. Nouseva RSI-linja voisi nostaa kursseja viimeistään muutaman viikon kuluttua, mutta linja on loiva, joten suhtaudun siihen varauksella. Kulta ja hopea nousivat vahvasti, mutta tuottivat samalla negatiivisen RSI-divergenssin. Perjantain nousu voi merkitä niille huippua, mikäli ne eivät pysty nousemaan lisää.  

Perjantaina osakkeet tipahtivat reippaasti brexit-äänestyksen vuoksi ja kulta ja hopea kallistuivat. On mahdotonta sanoa mihin markkinat olivat varautuneet ja mihin eivät. Nousu ei vielä merkinnyt, etteikö markkinoiden teknistä tilannetta voisi tulkita niin, että markkinat nimenomaan varautuivat brexitiin. DAXin pitkä laskeva trendilinja menneeltä vuodelta jäi vielä torstaina ennen äänestystuloksen julkistamista ylittämättä, joten tilanne voidaan nähdä pitkän laskevan trendikanavan väliaikaiseksi huipuksi. Lisäksi SP500ssa oleva viiden tunnin tason laskeva RSI-linja on vielä voimissaan ja voi laskea markkinoita syksyyn asti. DAX laski kyllä paljon, mutta ei tehnyt vielä uutta pohjaa, joten mahdollisuus käänteiselle pää-ja-hartiat -kuviolle on olemassa. Tämä voisi nostaa indeksejä.

DAXiin jo aikaisemmin syntynyt päivätason nouseva RSI-linja rikkoutui perjantain laskussa, mutta tuntitason ensimmäinen linja, joka syntyi muutama päivä sitten ennen pörssinousua jäi vielä voimaan. Tämän linja on ollut niin loiva, että olen itse antanut mahdollisuuden juuri tämäntyyppiselle laskulle. En kuitenkaan ajatellut, että se liittyisi brexitiin, vaan ennemminkin, että se tulisi siitä huolimatta. Mikäli tämä tuntitason linja pitää, indeksi(t) tulee nousemaan viiimeistään viikon tai kahden kuluttua. Tähän on mahdollisuus, sillä DAX kunnoitti tätä linjaa jo perjantaina. 

Viikkotason kaavion kehitys on suorastaan häikäisevää DAXissa. Indeksi laski 200 viikon keskiarvon alapuolelle, mutta nousi perjantain päätteeksi sen yläpuolelle. Lisäksi se törmäsi nousevaan alempaan bollingerin nauhaan, joka antaa myös mahdollisuuden nousun jatkumiselle. On mielenkiintoista nähdä miten käy! Teknisessä mielessä oma tulkintani on, että kyseessä on tekninen ostohetki. Miten markkinat tätä sitten riepottelevat jää nähtäväksi.Mikäli tuntitason nouseva RSI-linja rikkoutuu voimakkaassa lisälaskussa olemme sitten uudessa laskuputkessa. Indeksi voi laskea vielä jonkin verran ilman että se rikkoutuu, mutta en pysty sanomaan voisiko lasku viedä DAXin kohti trendikanavan alareunaa eli 8000 pisteen tasolle. Elliottin aaltoteorian mukaan sen pitäisi olla absoluuttinen pohja tälle markkinalle. On hyvä huomata, että kk-tason kaavioissa esimerkiksi RSIn 9 kuukauden keskiarvo on edelleen härkämäinen. 

Politiikasta en ole tässä blogissa puhunut, enkä käsittele sitä nytkään. Sen kiemuroita pohtimalla ei pysty tekemään selkeitä päätöksiä sijoittamisessa. Valuuttakurssit ainakin kääntyivät euroopalle ja englannille suotuisiksi. Voihan sen devalvaation tehdä näinkin..  


Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.