keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Viikon puolivälin analyysit

Tilanne osake- ja muillakin markkinoilla on niin kinkkinen, että teen "ylimääräisen" viikon puolivälin analyysin.

DAX nousi tänään keskiviikkona uuteen huippuun tällä viikolla. Tämä on härkämäinen merkki, mutta tarvitsemme selvästi enemmän nousua, jotta se voisi jatkua. Taustalla on tuntitason RSI:n loiva divergenssi muutaman viikon takaa, joka voi vielä hyvin ja on voimissaan. Tämän linjan loivuus viittaa todennäköisesti siihen, että DAX tulee polkemaan paikallaan nykyisessä vaihteluvälissä tämän viikon ja ehkä vielä ensi viikollakin. Lisänousua voisi olla luvassa vasta myöhemmin, mutta mihinkään suureen romahdukseen ei DAXissa näy merkkejä. 200 viikon keskiarvoa pidän merkittävänä linjana, jonka yläpuolella DAXin tulisi pysyä, jotta vältytään suurelta lisälaskulta. Tämä linja kulkee nyt 9440-tasolla.

DAX on tuottanut myös päivätason positiivisen RSI-divergenssin. Tämä voi tuntua spekulaatiolta, mutta kannattaa muistaa, että divergenssit ovat toimineet monissa markkinatilanteissa epävarmuuksista huolimatta. Tämä voisi nostaa DAXia seuraavat kaksi kuukautta, mutta haluaisin kuitenkin vielä itse nähdä testin, jossa indeksi testaa tätä linjaa. Se voidaan saada lähipäivinä.

SP500ssa on edelleen laskeva RSI-linja 5 tunnin kaaviossa, joten karhumainen paine tulee ainakin sieltä. Tämä saatetaan kuitenkin ylittää jossakin vaiheessa, mutta periaatteessa sen varaan ei kannata laskea niin kauan ennen kuin se on tapahtunut.

Härkämäisiä merkkejä on muitakin. VIX on tippunut merkittävästi ja mikä olennaisinta se on löytänyt vastustasonsa trendilinjastaan. VIX ei ole siis muodostanut tällä hetkellä mitään nousevaa trendiä, joten pelko ei ole kasvussa.

Kullan hintakaan ei ole noussut, joten tämän voi myös nähdä härkämäisenä. Se ei myöskään saa nousta nykylukemista (1325) viikon aikana paljoakaan, jotta se pysyy laskevassa RSI-trendissään.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.