perjantai 1. heinäkuuta 2016

Kohti viikonloppua

Torstaina SP500 nousi jo hyvin lähelle vastustasoaan, joka muodostuu huippujen kautta kulkevasta trendilinjasta sekä viiden tunnin kaaviossa olevasta laskevasta RSI-linjasta. Itse lähden nyt siitä, että tämä laskeva linja on vastustaso, eikä SP500:lla ole paljonkaan enää nousuvaraa. Ensi viikko voi hyvinkin olla mollivoittoinen. Linja voi laskea indeksiä elokuun loppuun asti.

DAXissa olisi vielä nousuvaraa ensi viikkoon nousevien RSI-linjojen puolesta, mutta mikäli olemme laskumarkkinassa ne eivät pidä. Lopullinen varmistus siis pörssilaskusta saadaan tietenkin vasta ensi viikolla. Tuntitason nouseva RSI-linja on hyvin loiva, joten sen ei tarvitse rikkoutua ja indeksi voi laskea lähelle pohjiaan, jossa on sopiva gappi 9300 tasolla. Voisimme siis hyvinkin olla nousumarkkinassa, mikäli indeksi testaisi tätä vielä ensi viikolla ja lähtisi sitten nousuun.

200 viikon keskiarvo löytyy DAXista tasolta 9441. Indeksin pitäisi ensi viikon lopullakin päätyä vähintään tälle tasolle, jotta olisimme nousumarkkinassa.

Kullan hinta on noussut viikon lopulla sen verran korkealle, että mikäli se ei laske on kehitys selvästi härkämäistä. Tämä perustuu viikkotason laskevan RSI-linjan rikkoutumiseen ja hinta on noussut yli 200 viikonkin keskiarvon. Mikäli hinta vielä laskee perjantain kuluessa on tilanne toinen. Hopean hinta on selvässä pitkäaikaisessa nousussa, joten hetkellisiä pohjia voi etsiä edellisten huippujen kohdalta.

Miten itse sitten tulkitsen tämän kaiken? Nähdäkseni inflaatiopaineet(USAssa) saattavat hyvinkin olla arvometallien nousun taustalla. Ne voivat kuitenkin nousta yhtäaikaa pörssikurssien kanssa ja odotan pörssikurssien lähtevän härkämäiseen kehitykseen vuoden lopulla. Tästä on merkkejä erityisesti USAssa. Mutta ei mennä asioiden edelle.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.