perjantai 22. heinäkuuta 2016

Korjausliikettä odottamassa

Edellisessä kirjoituksessa hahmottelin jo mahdollisuutta pienestä korjausliikkestä ja tilanne on nyt selkeytynyt. OMXH25 on noussut nousevan trendikanavan ylälaidalle, joten pienen korjausliikkeen mahdollisuus on olemassa. Kyseessä on kuitenkin todennäköisesti härkämarketin lyhyt korjausliike, jonka jälkeen noustaan uusiin huippuihn. OMXH25 on lävistänyt laskevan trendikanavan ylälinjan ja sillä on selkeä positiivnen RSI-divergenssi, joten indeksissä on pidemmän härkämarketin merkkejä.

SP500 ja DAX ovat molemmat tuottaneet negatiivisen lyhyen ajan RSI-signaalin, jonka mukaan indekseillä olisi edessään korkeintaan kolmen viikon mitttainen korjausliike. Se voi olla lyhyempikin. Molemmissa indekseissä on kuitenkin selkeitä härkämarketin merkkejä, joten nähdäkseni tämän korjausliikkeen jälkeen indeksit etenevät uusiin huippuihin. Tilanne selkeytyy myöhemmin. OMXH25 todennäköisesti seuraa näiden liikkeitä.

Suomen 10-vuotinen valtionlaina on tuottanut pitkänajan RSI-signaalin ylöspäin, joten markkinoiden luonne on vahvasti muuttumassa siitä, millaiseen olemme saaneet tottua viime vuosina korkojen laskiessa. Voisi sanoa, että pikkuhiljaa palataan normaalin. Tämä kannattaa ottaa huomioon sijoittamisessa ja suosia velattomia yrityksiä ja lyhyiden korkojen rahastoja pitkien korkojen rahastojen sijaan. Suomen 10-vuotinen heijastelee aika hyvin tilannetta yleisesti korkomarkkinoilla.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.