perjantai 29. heinäkuuta 2016

Merkittävä tilanne!

USAn indeksit ovat tällä viikolla jatkaneet merkittävän vastustason testaamista. Nasdaq100 testaa huippuaan vuodelta 2015 ja samalla sen RSI on viikkokaaviossa noussut laskevalle trendilinjalle. Mikäli tämä linja pitää on kyseessä merkittävä pörssihuippu juuri nyt. Se voi viedä indeksiä alas pitkän ajan, jopa vuodesta muutamaan vuoteen. Tämä selviää ehkä jo ensi viikolla. Nähdäkseni tällaiset tilanteet ovat usein karhumaisia, mutta asiaa ei kannata julistaa totuutena ennen kuin sen selvästi näkee.

SP500 on samanlaisessa tilanteessa, joten ensi viikon tapahtumat ovat todella merkittäviä. SP500 on tuottanut RSI-divergenssin alas lähes kaikkien aikatasojen kaavioissa. Esimerkiksi päiväkaavion divergenssi merkitsisi n. kuuden viikon laskua. Tuntitason divergenssiä SP500 testasi nyt perjantaina ja indeksi lähti siitä laskuun. Kyseessä on siis merkittävä osakemarkkinoiden putoamisen riski ensi viikolla ja siitä ehkä pitkäksi aikaa eteenpäin. Toisaalta aika pienikin nousu rikkoisi kyseiset vastustasot ja meillä olisi selkeä uusi nousu käsillä.

Saksan DAX ei ole pystynyt nousemaan yli laskevasta trendilinjastaan n 10450 pisteen kohdalla. Mikäli se ei pysty siihen vaan lähtee laskuun USAn indeksien vetämänä on se tukevasti laskevassa trendikanavassa, jonka pohja on tällä hetkellä 8000 pisteen tasolla. Indeksissä on siis ainakin 20 prosentin laskuvara. Aikaa myöden trendikanavan linjat tietenkin laskevat, joten pohjaa voi yrittää paikantaa vaikka merkittävälle monen vuoden trendilinjalle 6000 pisteen kohdalle tai 200 kuukauden liukuvalle keskiarvolle 6600 pisteen kohdalle tällä hetkellä. Tämä tietenkin merkitsisi n. 40 prosentin laskua. Samanlaista olisi tässä tilanteessa odotettavissa myös Suomessa.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.