perjantai 5. elokuuta 2016

Härkä vai karhu?

Uskon, että indeksit ovat merkittävän päätöksen edessä tulevalla viikolla. SP500 on noussut niin paljon - uusi huippu perjantaina - ettei se juurikaan voi enää nousta ilman että kyseessä on härkämarketti. Mikäli indeksi vielä nousee, laskee todennäköisyys että kyseessä olisi vain huipun muodostuminen nopealla tahdilla. Mikäli indeksi nousee vielä, kasvaa jatkuvasti todennäköisyys että kyse on merkittävästä trendistä ylöspäin. Tässä mielessä SP500 on todellisen testin edessä.

DAX on jäänyt vähän jälkeen SP500sta viikon sisällä. Kokonaisuutena se on tietenkin jäänyt SP500sta merkittävästi. Molemmista löytyy kuitenkin tuntitason RSI-linja ylöspäin, mikä voi nostaa indeksejä. Mikäli DAX nousee yli 10500 pisteen ja jatkaa siitä edelleen (+SP500n nousu) on härkämarketti heti ainoa tulkintavaihtoehto.

Laskun kannalta hieman ongelmallista on, että lyhyen shorttauksen RSI-linjat ovat rikkoutuneet ylöspäin, mikä tekee indeksien shorttaamisesta riskialttiimpaa. Uskoisin, että saamme tähän vastauksen ensi viikolla. Mikäli indeksit nousevat on koko karhumainen potentiaali pyyhitty indekseistä pois ainakin vähäksi aikaa.

SP500n RSI on noussut yli laskevasta viikkotason RSI-linjasta. Tämä on ehdottomasti härkämäinen merkki, mutta on muistettava, että kyseessä saatta olla myös feikki. Indeksi ei voi kuitenkaan feikata kovinkaan korkealle, joten olemme joka tapauksessa merkittävän käänteen kohdalla erityisesti euroopassa. Jos SP500 pystyy kehittymään härkämäisesti, nousee todennäköisyys, että euroopan indeksit seuraavat perässä.

Tilanne on itseasiassa erityisen herkullinen. Mikäli ensi viikko tuo tulleessaan laskua olemme merkittävän laskutrendin alussa ja shortit tuottavat. Mikäli seuraa nousua olemme härkämärketissa, joka voi kestää vuosia ja mahdollisuus muutaman vuoden tipahduksesta on pois pyyhitty (tietenkin lähes). Tämä olisi varsinainen easy money -time. Voi siis sanoa, ettei tulevaisuudessa voi kuin voittaa.  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.