lauantai 3. syyskuuta 2016

Tippuva MACD..

MACD-indikaattorin ollessa plussalla, mutta laskiessa indeksit ovat lähes poikkauksetta turhauttavassa paikoillaansahaamisen tilassa. Näin on nytkin käynyt DAXin ja SP500n päiväkaavioissa. Merkittävä suunnanmuutos edellyttäisi joko MACDin tippumista negatiiviseksi, jolloin saisimme tietenkin korjausliikettä selkeämmin tai sitten sen kääntymistä nousuun, jolloin nousu tietenkin jatkuisi.

RSIssä ei ole indeksien kohdalla tapahtunut suuria muutoksia. Päivätason signaalit saattavat edelleen laskea indeksejä ja tuntitason signaalit ylös ovat nopeasti osoittautuneet vääriksi. SP500 tuotti jälleen RSI-signaalin ylös, mutta vasta lisänousu antaisi syyn olettaa, että kyseessä on todellinen signaali, eikä vain virheilmoitus. DAX ja SP500 liikkuvat loivasti alaspäin suuntaavassa trendikanavassa ja ovat pysytelleet sen sisällä suhteellisen hyvin. Ensi viikolla nousu saattaisi kyllä muuttaa tämän.

Pitkän ajan tilanne esimerkiksi SP500ssa on edelleen epäselvä. Kuukausitason MACD tippuu myös, eikä pystynyt elokuun lopuksi lähtemään nousuun. Tämä antaa mahdollisuuden, että pörssikurssien lasku tässä kuussa voisi merkitä myös pidempää laskutrendiä. Viikkotason RSI-linjat ovat myös vielä epäselvät. SP500n RSI pystyi nousemaan laskevan linjansa yli viikkokaaviossa tämänkertaisessa nousussa, mutta vain hetkeksi. Tämän voisi ehkä vielä tulkita laskevan trendin mukaiseksi tapahtumaksi. Mikäli näin on, ei pörssi-indekseille ole luvassa hyviä aikoja. Toisaalta indeksistä löytyy myös nousuun viittaava viikkotason signaali, joten tilannetta ei voi kutsua paljon muuksi kuin epäselväksi. Sijoittajalle tämä merkitsee tietenkin vain sitä, että tulee toimia tilanteen mukaan.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.