keskiviikko 17. elokuuta 2016

Viikon puolivälin analyysi

Tällä viikolla DAX ja SP500 on osoittanut pieniä heikkouden merkkejä ja SP500 on jopa tuottanut tuntitason RSI-divergenssin alaspäin. Tämä voi laskea indeksiä ja samalla maailman indeksejä muutaman viikon. Lähiviikkoina vastaavia on kuitenkin syntynyt useampia, joten odottelen vielä lisävarmistusta indeksin suunnassa.

DAXissa lähes kaikki heinäkuun nousun momentum alkaa olla käytetty. Periaatteessa on mahdollista, että indeksi jatkaa nousua vielä tämän jälkeenkin, mutta paljon huterammalla pohjalla. Uutta huippua en pidä DAXissa täysin mahdottomana, mutta se tuottaisi todennäköisesti RSI-signaalin alaspäin, joka voisi johtaa indeksiä alas tulevina viikkoina.

VIX on tuottanut samalla RSI-divergenssin ylöspäin esimerkiksi viikkotason kaaviossa, joten voimme nähdä hyvinkin muutaman viikon heikkoutta. Härkämarkkina näyttää kuitenkin voivan hyvin, joten viimeistään kuukauden mittaisen tipahduksen jälkeen indeksit todennäköisesti lähtevät uuteen nousuun.

Myöhemmin tarkastelen joitakin mahdollisia tukitasoja.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.