lauantai 26. marraskuuta 2016

Joulumeininkiä..

DAX ei ole tuottanut uusia selkeitä keskipitkän tai pitkän ajan signaaleja tällä viikolla. Taustalla on edelleen laskeva viikkotason RSI-divergenssi, mutta kuten on huomattu, indeksi ei ole lähtenyt laskuun. Se tietenkin epäilyttää. USAssa SP500 on jälleen noussut uuteen huippuun, mutta RSI liikkuu edelleen viikkokaaviossa laskevan pitkäaikaisen trendilinjansa alapuolella. Kun se nousee sen tasole tai jopa hieman yli on aika etsiä merkkejä käänteestä. Vuotta on jäljellä 5 viikkoa, joten voimme hyvinkin saada pientä nousua loppuvuoteen ja huipun rakentelua vuoden lopulle. RSI antaa tällaiselle kehitykselle hyvän mahdollisuuden. Toinen on tietenkin se. että saamme selkeät signaalit alaspäin jo ensi viikolla sopivasti Italien vaalien kohdalla, mutta tämä jää nähtäväksi. Selkeiden RSI-signaalien syntyminen vaatisi nousua vielä myös DAXissa.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.