perjantai 16. joulukuuta 2016

Kovaa nousua, mutta...

Pääindeksit ovat nouseet hurjaa vauhtia muutamana edellisenä viikkona ja moni varmaankin kyselee kauanko tämä meno vielä jatkuu. DAXin  nousukiito on ollut selkeästi yksi voimakkaimmista, sillä se ei ole tuottanut merkittäviä RSI-divergenssejä vaan RSIn arvot ovat vain nousseet äärimmäisen yliostetuiksi ja pysyneet yli 80 pisteen tasolla esimerkiksi 5 tunnin kaaviossa. Taustalla on kuitenkin vuoden 2015 huipusta lähtevä RSI-divergenssi ja -linja joka pian saavutetaan. Mikäli tämä linja siis toimii trendilinjana on nousua vielä vähän jäljellä, mutta ei pitkään.

Monissa muissa maailman indekseissä on jo nähtävissä RSI-divergenssejä päivä- ja viikkokaavioissa. Näin on käynyt esimerkiksi Nasdaqissa, SP500ssa, Ranskan CACssa, Euro Stoxx50ssa ja FTSE100ssa. Olemme siis todennäköisesti muodostamassa pikkuhiljaa pörssihuippua, joka voi olla merkittäväkin. RSI on kuitenkin niin korkealla monessa indeksissä, että varsinaisen huipun muodostamiseen menee vielä helposti aikaa muutama viikko. Saapa nähdä miten käy. Odotan seuraaville viikoille pörssihuippua, joka näkyy myös DAXin päiväkaaviossa ja 5 tunnin kaaviossa selkeänä RSI-divergenssinä, jossa RSIn arvo on laskenut selvästi alle 70 pisteen. Mikäli tämä tapahtuu tuntitasolla, odotan myös selvää testausta nykyiselle tuntitason RSI-divergenssille.

CCI-vertailu kertoo pitkälti samasta asiasta. CCI30 on noussut todella korkeaan lukemaan (lähes 300 pistettä!) päiväkaavioissa eri indekseissä, jotka muuten saattavat olla hyvinkin karhumaisessa tilassa. Tämä kertoo toisaalta lyhytaikaisen nousun jatkumisen mahdollisuudesta, mutta toisaalta merkittävästä käänteestä. Nähdäkseni CCI nousee korkeaan lukemaan nimenomaan merkittävässä pörssihuipussa tai sen lähellä osana sellaista. Yleensä RSInkin nousua lähelle tai jopa yli 80 pisteen päiväkaaviossa on seurannut muutamasta viikosta jopa kuukauteen kestävä rauhallisempi tasoittuminen ja lisänousu, jota on seurannut kuitenkin merkittävä pörssilasku. Näin kävi esimerkiksi 2015 huipun jälkeen ja myös vuosi sitten saman vuoden lopun huipussa.

Mielenkiintoinen analysoitava on Nikkei, joka on noussut hurjasti kesällä viikkokaavioon syntyneen RSI-divergenssin kannattelemana. Tästä lähtevä linja saavuttaa kuitenkin lähiviikkoina 50 pisteen tason, jolloin nousun teoreettinen vähimmäismäärä on saavutettu. Vastaava linja esimerkiksi DAXissa antaisi aihetta ehkä aavistuksen pidempään nousuun, mutta toisaalta linja voi myös pettää jo ennen kuin se saavuttaa 50 pisteen tasoa. Näin käy erityisesti karhumarkkinoilla. Erityisesti 40 pisteen taso on tällainen laskutrendin huippukohta ja tällä hetkellä monien indeksien RSI-linjat ovat sillä tasolla. Lähiviikkojen mahdolliset nousut ja laskut kannattaa siis mielestäni laittaa tarkoin merkille (ennustaminen kun on lopulta kuitenkin turhaa!). Vuodenvaihde saattaa olla otollista aikaa merkittäville käänteille.

Härkämäinen tulkinta DAXista korostais kesällä syntyneen RSI-linjan mukaisen nousun jatkumista vielä muutaman kuukauden. Tämä saattaisi myös rikkoa vuoden 2015 huipusta lähtevän laskevan RSI-linjan. Tällaisessa nousussa DAX voisi nousta esimerkiksi 12400 pisteen tasolle. Lähiviikot todellakin ratkaisevat paljon.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.