lauantai 14. tammikuuta 2017

Sahaava markkina

Viikon poukkoilut daxissa ovat normaalia heiluntaa momentumin ollessa vielä hyvin korkealla päiväkaaviossa. Näistä rsin lukemista indeksit eivät lähde laskuun kovinkaan helposti. Nyt aikaa on kuitenkin kulunut sen verran että rsi on päiväkaaviossa käynyt jo kerran hieman alempana ja seuraava daxin nousu voi tuottaa merkittävän divergenssin huipun merkiksi. Sama koskee myös sp500sta.

Cci30 on kuitenkin niin vahvasti positiivinen viikkokaaviossa että lähtökohtaisesti odotan uutta nousua pienen tipahduset jälkeen. Etukäteen tästä ei voi tietenkään olla varma, vaan tilanne selkeytyy vasta kun saamme pohjalta käänteen ylös ja vielä tarkemmin sen jälkeen. Tämä voisi tapahtua muutamassa viikossa tuntitason rsin mukaan. Mikäli momentumin kehitys seuraa päiväkaaviossa laskevaa linjaa on lisänousukin vielä mahdollista.

Yhteenvetona voi todeta että lyhytaikaisen käänteen mahdollisuus alaspäin on kasvanut ja odottelen rauhassa että dax muodostaa merkkejä uudesta ostopaikasta. Nähtäväksi jää millaisen poukkoilun indeksi siihen tarvitsee.  

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.