sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Sektorirotaatio yms.

Osakemaailman yksi peruspiirre on, että eri aikoina eri sektorit eli eri alojen firmat yhdessä kehittyvät eri tahtiin. Yksi sektori nousee (hinta) ja toinen laskee. Viime aikoina lääke-, tele- ja REIT-sektorit ovat olleet laskupaineessa kun taas esimerkiksi perusteollisuus nousussa. Yksittäisiä firmoja analysoidessa TA:n avulla huomaa helposti miten yhteneviä tuloksia analyysi antaa eri sektorien firmojen kesken. Tällä hetkellä näyttäisi esimerkiksi RSI-analyysin kautta että monet REIT -sektorin firmat saattaisivat olla ostohinnoissa ensi syksynä, mutta monilla lääkefirmoilla saattaa mennä vielä kauemmin. Kaikenkaikkiaan defensiiviset alat näyttäisivät tuottavan RSI-pohjia/hintapohjia ensi syksyllä. Ehkäpä korkojen nousu hinnoitellaan niihin jo selvästi ennen kuin korot ovat paljon nousseetkaan. Tilannetta pitää kuitenkin seurata.

DAXissa ja SP500ssa CCI30 on edelleen positiivinen viikkokaaviossa. Päivätason kaaviossa molemmat ovat kuitenkin tuottaneet merkittävän RSI-divergenssin alas, jonka alla RSI liikkuu. Mikäli tämä linja pitää kuten se esimerkiksi DAXin kohdalla on pitänyt, ei merkittävää nousua ole tiedossa ainakaan helmikuussa tai edes maaliskuun alussa. On tietenkin mahdotonta sanoa, millainen lasku tai sahaaminen indekseissä on edessä, mutta lähtökohtaisesti suosin edelleen tulkintaa, että hintapohja tulee olemaan ostotilaisuus (mikäli ed. mainittu päivätasonRSI-linja siis pitää). Tämä tulkinta johtuu siitäkin, että SP500 on tuottanut viikotasolla uuden RSI-huipun, joten uusi indeksin hintahuippu on lähes välttämätön keskipitkällä aikavälillä.

 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.