perjantai 17. maaliskuuta 2017

Huipun rakentumisen merkkejä 2. osa

DAX ja SP500 ovat sinnitelleet viikon nykyisten lukemien tasolla. Vaikka mitään ei näytä tapahtuneen on syntynyt teknisesti merkittäviä signaaleja, jotka säilyessään merkitsevät suurta todennäköisyyttä merkittävälle pörssihuipulle.

CCI30 on edelleen viikkokaaviossa positiivinen (DAX ja SP500), joten selkeitä merkkejä pörssilaskusta ei tietenkään vielä ole. DAXin viikkokaavioon tällä viikolla syntynyt RSI-divergenssi nostaa todennäköisyyden merkittävästä pörssihuipusta korkealle. RSI:n näkökulmasta tilanne on täysin samanlainen kuin vuoden 2015 pörssihuipussa. Nyt RSI on vain valmiiksi jo matalammalla kuin vuonna 2015, joten mahdollinen lasku on nopeampi. Uskoisin, että ensi viikko on ratkaiseva - mikäli DAX nousee RSI signaali kumoutuu ja nousu voi jatkua jopa yli vuoden 2015 huipusta. Mikäli DAX laskee konfirmoi tämä RSI-signaalia ja laskun jatkuminen tulee entistä todennäköisemmäksi. RSI on DAXissa testannut tällä viikolla laskevia trendilinjoja päiväkaaviossa ja 5 tunnin kaaviossa ja lopulta ne ovat pitäneet. Tämä antaa mahdollisuuden pörssilaskulle ensi viikoksi ja seuraavaksi.

USAssa vain Dow Jones ja Russell2000 ovat tuottaneet RSI-divergenssejä alaspäin päivän kaaviossa. SP500 ja Nasdaq saattavat nousta vielä vähän ja ehkä tuottaa niitä tämän jälkeen mikäli indeksin ovat tuottamassa merkittävää pörssihuippua. Tämä voi hyvinkin pitää paikkansa, sillä SP500 on noussut tasolle, jossa se testaa kuukausikaaviossa olevaa laskevaa RSI-linjaa. Vuoden 2000 ja 2007 huipuissa nousu katkesi vastaavaan testiin kun RSI oli kuukausitasolla 65 ja 70 pisteen tasoilla ja seurasi merkittävä 1,5-3 vuotta kestänyt karhumarkkina. Nyt RSI on n. 72 pistettä. Mikäli kyseinen trendilinja pitää voi indeksi lähteä karhumarkkinaan heti tai kääntyä keskipitkän aikavälin laskuun, jonka jälkeen voitaisiin vielä nähdä uusi pörssihuippu viimeistään syksyllä. Tällä hetkellä fiilikseni on nopeamman laskun kannalla, koska lukuisat pörssi-indeksit (esim. Japanissa ja Brasiliassa) ovat testaamassa edellisiä huippujaan, mikä on luonteva testi karhumarkkinassa. Mikäli siis lähdemme seuraavaksi laskuun on viime vuoden pohjista lähtenyt nousu vain suuri rekyyli laskumarkkinassa monissa indekseissä. Tilanne tietenkin muuttuu mikäli nousu jatkuu yli vuoden 2015 huipuista.

McClellanin summation indeksi on tuottanut massiivisen divergenssin NYSE Composite Indexissä ja lähtenyt sen jälkeen laskuun. Mikäli McClellan tippuu negatiiviseksi on lasku jälleen todennäköisempi USAssa.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.