sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Tekninen tilanne

Viikkokaavioissa (SP500 ja DAX) CCI30 on edelleen positiviinen, joten merkittävään laskuun liittyviä signaaleja ei näy.  

DAXissa nousua saatiin odottaa yllättävän kauan, mutta lopulta perjantaina saatiin indeksiin jälleen uusi ATH. Härkämäiselle nousulle ei siis tullut loppua edes toukokuun vaikutuksesta. Tämä kaikki on ollut hyvin nähtävissä päivätason RSIssä, jonka mukaan nousua voi vielä jatkua kesäkuun puoleenväliin asti. Puolen tunnin kaaviossa syntynyt RSI-divergenssi on johdattanut nykyistä muutaman viikon nousua ja täysin ilman mitään yllätyksiä indeksi lähti nopeampaan nousuun kun kyseisestä divergenssistä vedetty trendilinja nousi 30 pisteen tasolle. Markkina näyttää siis hyvin härkämäiseltä ainakin lyhyellä tähtäimellä, sillä usein alhainen momentum(RSI) laskee kursseja. Nyt se sai aikaan vain sivuttaisliikkeen. 

Päiväkaaviossa RSI on noussut lähelle karhumaista trendilinjaansa, mutta tämä linja kulkee vielä niin korkealla, ettei varsinaista laskun vaaraa ole. Muutamassa viikossa se laskee kuitenkin tasolle, josta voidaan nähdä myös laskua. Tätä voisi kestää koko kesän - ainakin heinäkuun lopulle. Mikäli kyseinen linja siis pitää - mikä on siis lähtökohtainen oletus - tulemme viimeistään kesäkuun puolesta välistä lähtien näkemään heikkenevää kehitystä ja pörssilaskua. Suurta laskun vaaraa en näe, lähinnä odotan tällä hetkellä vain sahaamista jossakin vaihteluvälissä - esim, 11600 pisteen yläpuolella (200MA). Tämä jää nähtäväksi. Suhteellisen normaali reaktio olisi kolmivaiheinen lasku, jonka jälkeen vielä noustaan ja käydään testaamassa pohjaa ja tämän jälkeen uudestaan ylös syksyllä. Toisaalta jos kyseessä on ns. 4. vaihe Elliottin aaltoteorian mukaan voimme saada hyvin sekasotkuisen sahaamisen kapeassa treidausvälissä. Tällaisesta voi hyötyä lähinnä päiväkaupassa. Tämä olisi kesämeininkiä parhaimmillaan. Suurin osa ajattelisi, ettei indeksin liikkestä ota mitään selvää ja parempi on viettää kesää grillatessa. Kun pörssimaailma on kokonaan unohtunut indeksi ampaisee nopeasti uusiin lukemiin ja jättää jälkeensä vain hölmistyneen ilmeen (tämä on tietenkin spekulaatiota).  

Pörssinousun jatkumista syksyllä ja kevääseen 2018 pidän todennäköisenä niin kauan kuin SP500ssa oleva viikkotason RSI-trendilinja pitää. Vastaava signaali löytyy joistakin yrityslainaETF:istä ja myös joistakin eurooppalaisista osakkeista.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.