lauantai 29. heinäkuuta 2017

Härkämäisiä ajatuksia: osa 2

CCI30 on SP500n viikkokaaviossa vahvasti positiivinen, mikä kertoo pitkäaikaisesta noususta. DAX:in viikkokaaviossa CCI30 on hitusen negatiivinen. Näin käy usein juuri silloin kun on yksi vuoden parhaista ostohetkistä(ehkä jopa paras). Indeksin lasku seuraavan viikon ajan tässä tilanteessa on harvinaista. Jos näin käy, se voi olla merkki pidemmästä laskusta. Todennäköisyydet viittavat siihen, että ensi viikolla indeksin tulisi siis tämän analyysin mukaan nousta.

Viime viikon mahdollisuus nousulle kuihtui pos heti maanantaina kun indeksi laski sen verran, että päivätason RSI laski edellistä pohjaansa matalammalle ja RSI-divergenssi näin katosi. DAXin lyhyemmän ajan kaavioissa on nyt kuitenkin uusia merkkejä noususta, joten indeksi antaa uuden mahdollisuuden nousulle. Indeksi on tuottanut positiviisia RSI-divergenssejä päivän, viiden tunnin ja tunnin kaavioissa ja lisäksi se on laskenut sen verran että se täyttänyt merkittävän gapin. Tämä tarkoittaa että indeksi on todennäköisemmin lähellä tukitasoaan.

Laskuvaraa kuitenkin vielä on, joten tilanteesta kannattaa varmistua mahdollisimman pitkälle. Erityisen hyvä ostohetki syntyy kun indeksi lähtee testaamaan pohjaansa. Jos indeksi alkaa nousta juuri edellisen pohjansa yläpuolelta, saadaan hyvä ostopaikka ja samalla myös hyvä stoploss -taso (tight stopploss). Tällä hetkellä tämä taso on n. 12100 pisteen kohdalla.

Täällä kirjoitin viimeksi gapista, jonka DAX on nyt täyttänyt.

Mikäli saamme nyt nousua se voi jatkua jopa vuoden loppuun. Samalla näemme miten se vaikuttaa pidemmän ajan karhumaiseen skenaarioon. Ainakin osa indekseistä, jotka ovat tuottaneet muutaman vuoden laskuun viittaavia signaaleja on noussut. Tämä on kuitenkin vain pidentänyt laskun pituutta RSI-divergenssilinjan loiventuessa. Pitkän ajan tilanne vaikuttaa edelleen siltä, että mahdollinen pitkä pörssilasku jatkuisi 2021-22 asti. Tämä tilanne tietenkin muuttuu jos indeksit nousevat riittävästi.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.