sunnuntai 13. elokuuta 2017

Nousua osa 3 - ehkä hetkeksi

CCI30 on selvästi positiivinen edelleen SP500ssa, mutta DAXissa se jäi viikon laskun myötä pahasti pakkaselle viikkokaaviossa. Tämä on DAXin kohdalla pidemmällä aikavälillä negatiivinen merkki, mutta lyhyellä aikavälillä saatetaan nähdä nousuakin.

DAX on tuottanut selkeän viisivaiheisen laskun kesäkuun huipusta. Tämä on myös enemmän karhumainen merkki kuin jos lasku olisi päättynyt jo viime viikon pohjaan, jolloin kasassa olisi ollut kolmivaiheinen lasku. Elliottin näkökulmasta tilanne ei siis ole paras mahdollinen härkämäiselle kehitykselle. DAX laski kuitenkin viikon päätteeksi 200 päivän keskiarvolle, joten muodollinen härkämarkkina on voimissaan. Viikon laskun päätteeksi DAX tuotti jälleen uuden RSI signaalin ylös päiväkaaviossa, joten miellä on jälleen mahdollisuus lähteä pieneen nousuun. Kannattaa pitää mielessä, että mikäli nousu alkaa se voi jäädä lyhyeksi(edellisen huipun tasolle tai sen alapuolellekin) sillä vastassa on viikon kaaviossa laskeva RSI linja, joka voi laskea indeksiä vuoden loppuun. Samanlaiseen laskuun viittaava signaali löytyy myös SP500sta. Lähtökohtaisesti odotan nousun jatkuvan korkeintaan puolitoista kuukautta ja vuoden lopussa uskon indeksin olevan nykyistä matalammalla. Tältä tilanne siis näyttää nyt, mutta matkan varrella tilanne voi muuttua.

Kahtena edellisenä viikkona RSI signaalit ylöspäin ovat osoittautuneet vääriksi ja tämän vuoksi voi hyvinkin väittää, ettei RSI signaali toimi. Käytännössä asia ei kuitenkaan ole näin. Ensinnäkin laskua on johdattanut päiväkaavion laskeva linja, joka alkaa nyt saavuttaa 50 pisteen tason, joten olemme hyvin lähellä teoreettista pohjaa kesän laskun suhteen. Toiseksi RSI ei ole ennustamismentelmä vaan menetelmä joka antaa välineen seurata markkinaa ja luoda erilaisia malleja ja antaa niille todennäköisyys. Jos ja kun RSI signaali pettää, siihen voi reagoida nopeastikin. Jos indeksi ei lähde tarpeeksi selvästi nousuun härkämäisen signaalin jälkeen kannattaa reagoida nopeasti. Tällöin voi hyvinkin olla kyse sahaamisvaiheesta, joka aikanaan päättyy uuteen laskuun kuten tällä viikolla kävi. Voi ajatella että RSI on  antanut oikean kuvan tilanteesta: tilanne on esimerkiksi karhumainen koska härkämäinen signaali ei toimi. Ilman RSItä meidän pitäisi odottaa uutta pohjaa tämän huomaamiseen.

Jatkossa saatan kirjoittaa päivityksiä harvemmin, mutta syksyksi on kaikki tarvittava kasassa. Nyt voi vain seurailla mitä tapahtuu.  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.