lauantai 23. syyskuuta 2017

Miten käy nousun?

Viime viikkoina indeksit ovat tehneet pienen pyrähdyksen ylöspäin ja USAssa on jopa tehty uusia huippuja. Tämä nousu tarkoittaa esimerkiksi DAXissa ja Nikkeissä sitä, että indeksit testaavat viikkokaavioissa laskevaa RSI-trendilinjaa. Mikäli indeksien nousu siis tulevina viikkoina katkeaa voi se hyvinkin olla merkki laskutrendistä, joka voi kestää vuoden loppuun asti. USAssa on edelleen pientä nousuvaraa, sillä SP500ssa oleva laskeva RSI trendilinja kulkee sen verran ylhäällä ja pisteluvultaan korkealla, että nousuvaraa löytyy. Tämän blogin laidassa olevien Elliot-teoreetikkojen näkemykset sopivat hyvin yhteen tällä kertaa oman RSI- analyysini kanssa. Niitä kannattaa vilkaista. Pienen nousun jälkeen siis saattaa pitkä härkämarketti olla paketissa ja taputeltu myös USAssa. Pitää kuitenkin muistaa että huiput muodostuvat SP500ssa hyvin eri tavalla kuin esimerkiksi DAXissa. SP500 nousee usein vielä kun muut jo sahaavat paikoillaan.

Viikkotason ja kuukausitason RSI-trendilinjat mahdollistavat edelleen pitkän pörssilaskun aikakauden, joka voi kestää muutamia vuosiakin. Tämä edellyttää näillä näkymin sitä, ettei esim. DAX ja Nikkei nouse enää merkittävästi. Usein ajatellaan, että USAssa ensimmäinen vuosi presidentin valinnan jälkeen on nousuvuosi. Nähtäväksi jää onko tämä hyvä näkökulma tuleviin vuosiin. TA antaa mahdollisuuden, että Trumpin kauden jälkipuoli olisi pörssin laskukautta ja seuraavat vaalit voisivat tuoda muutoksen tähän.

Tässä kaikki tarpeellinen tällä erää. Eipä muuta kuin seurailemaan päättyykö härkämarketti vai löytääkö se vielä jotain erikoista puhtia jostain. Seuraavassa tekstissä onkin sitten jo  aika kertoa tästä...

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.