perjantai 27. lokakuuta 2017

Päivitystä tekniseen tilanteeseen

Viime tekstin kirjoittamisesta kurssit ovat nousseet mukavasti. DAX ja SP500 ovat tehneet uusia huippuja tuon tuosta ja OMXH25:kin hätyyttelee edellistä huippuaan. Mikäli indeksit lähtevät laskuun marraskuussa on mahdollista, että monissa indekseissä pitkän laskun mahdollistava signaali saa ensimmäisen varmennuksen. Näitä indeksejä ovat ainakin OMXH25, OMXS30, Nifty50 ja Nikkei225. FTSE100 on näitäkin selvästi heikommassa tilanteessa RSIn näkökulmasta. Mikäli nämä indeksit siis laskevat marraskuun loppua kohti nykylukemista voimme hyvinkin olla jo pitkän nousun huipulla tai sen ohi. Tässä tilanteessa tästä kertoisi sekin, että nimenomaan heikoimmat indeksit eivät pystyisi enää tekemään uusia huippuja kun vahvimmat vielä niitä tekevät (eli DAX ja SP500). 

DAX ja NASDAQ saattavat tuottaa tällä hetkellä viikkokaaviossa alustavaa käänteen merkkiä. Tämä on kuitenkin vain mahdollisuus, jonka toteutumista pitää seurata. Nyt viikon lopulla monet indeksit ovat tuottaneet lyhyemmän ajan kaavioissa alustavia käänteen merkkejä (RSI-divergenssejä), joten en ihmettelisi jos lähtisimme ainakin sivuttaisliikeeseen ja sahaukseen. Varsinaista laskua voisi povata vasta myöhemmin - ehkä vuodenvaihteeseen. Perinteisesti USA:ssa on noustu pisimpään ja edelleen RSI antaisi SP500lle mahdollisuuden nousta helmikuun lopulle asti. Samalla näissäkin indekseissä on selkeä mahdollisuus MACD-divergenssille kuukausinäkymässä. Mikäli tämä toteutuu ja MACD kääntyy laskuun on pitkän karhumarkkinan todennäköisyys hyvin korkea. 

Samalla kannattaa muistuttaa siitä että eri toimialojen ETF:t ovat jo tuottaneet pitkäaikaisia laskusignaaleja RSI:ssä ja nämä toimialat ovat kehittyneet aika surkeasti (teleoperaattorit ja lääkeyhtiöt, viimeisimpänä REITit). Näiden laskut näyttäisivät RSIn mukaan jatkuvan ainakin vuoteen 2019.

Osa maailman indekseistä alkaa siis testata mahdollisuutta muodostaa "puhdas" pitkäaikainen myyntisignaali RSI:ssä. Mikäli tämä testi onnistuu voimme jo alustavasti alkaa hahmotella tulevan romahduksen pituutta. Pitää kuitenkin muistaa että pitkän ajan RSI harvoin on kovin tarkka, eikä RSI:n pienet liikkeet "väärään" suuntaan aina juuri näytä muuttaneen tilannetta.   
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.