sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Kesäsahausta ja muutamia osakkeita

Indeksien kehitys on muutaman viikon ollut mollivoittoista ja kuten laskumarkkinassa ja sahauksessa on tapana, nousevat RSI-signaalit eivät ole pitäneet nousua yllä normaaliin tapaan. Tästä ei voi ehkä vetää suurempia johtopäätöksiä tulevaa ajatellen, mutta vaikka indeksit lähtisivät nyt nousuun ne tulevat testaamaan pidempiä laskevia RSI-divergensseistä lähteviä trendilinjoja ja tämä saattaa lähettää kurssit laskuun. Toinen vaihtoehto on tietenkin että kurssit vain nousevat ja RSI ei välitä laskevista pidemmän ajan trendilinjoista, mutta tämän varaan nousua ei kannata laskea. Nousu vaatii selkeän nousevan RSI-divergenssin ja sen positiivisen testin. Ainakin silloin kyseessä on todennäköisempi nousu.

DAX tippui jälleen 200MA:n alapuolelle ja mikäli saamme nyt nousua (kuten lyhyen ajan signaalit olettavat) indeksi voisi testata tätä alhaalta käsin. Vaihtoehtona on nousu myös 13300-tasolle tai huipun testi 13500 tasolla, jossa indeksi voisi edelleen tuottaa RSI-divergenssin alas, jonka jälkeen markkina olisi valmis suurempaan laskuun. Uusi ATH merkitsisi vähintään sahauksen jatkumista - tällöin todennäköisyys nopeasta laskusta tippuisi pieneksi ainakin lyhyellä tähtäimellä.

Lyhyellä tähtäimellä indeksit ovat jälleen tuottaneet RSI-signaaleita ylös. Nämä signaalit voisivat nostaa kursseja muutamasta viikosta jopa elokuulle asti. Mikäli kuitenkin sahaus jatkuu ja ehkä lähdemme jopa alas ropisten, nämä signaalit rikkoutuvat kuten aikaisemminkin tämän kesän aikana. Pieni nousu ennen sitä voisi kuitenkin tuottaa erityisesti euroopan indekseihin selkeämpiä laskun merkkejä (RSI-divergenssejä) ja näiden testin USAn indekseissä.

Seuraavassa muutamia osakkeita:

Sampo tuotti huipun jo vuonna 2015 ja lähti tämän jälkeen nopeaan laskuun. Laskussa syntyi ns. gap ja hinta on myöhemmin palautunut lähelle huippua ja täyttänyt tämän gapin. Kyseessä vaikuttaisi olevan huipun testi, joka on tyypillinen laskumarkkinan ilmiö ja jonka jälkeen hinta lähti uudestaan laskuun. Testaus on vain vienyt ajallisesti hyvin pitkän ajan. Osake on tuottanut RSI-divergenssin alas viikon kaaviossa ja tästä vedetty trendilinja osoittaisi kurssin laskevan muun markkinan mukana ensi kevääseen. Tämä ei kuitenkaan ole ennuste vaan tämän hetken analyysi. Pientä nousua ja huippujen testaamista saattaa hyvinkin olla luvassa lähiaikoina vaikka markkina olisikin valmistautumassa pidempään laskuun. Uusi ATH merkitsisi laskuvaaran merkittävää vähentymistä.

Nokia on noussut mukavasti alle 4 euron lukemista. Nousua on kannatellut RSI-divergenssistä lähtevä trendilinja joka saavuttaa 50 pisteen tason elokuussa. Nousu voi siis vielä jatkua jonkin aikaa mutta seuraava huippu voi tuottaa RSI-signaalin alaspäin, jolloin osakkeen hinta voi lähteä laskuun. Tämä sopisi kuvaan markkinan yleisestä tilanteesta. Mikäli osake on tekemässä Elliotin aaltoteorian mukaista laskutrendiä emme välttämättä ole vielä nähneet pidempiaikaista pohjaa (lasku olisi ns. viides eli viimeinen vaihe ennen nousua). Nousun jatkuminen edellyttäisi positiivsen RSI-divergenssin syntymistä ja siitä lähtevän trendilinjan positiivista testiä, kuten on tapahtunut nykyisessä nousussa.

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.