tiistai 17. heinäkuuta 2018

Testausta!

USAssa osakeindeksit ovat lähipäivinä testanneet päiväkaavioissa (ja 5 tunnin kaavioissa) syntyneitä RSI-trendilinjoja alaspäin. Mikäli nämä linjat määrittävät indeksien kehitystä tulevat kurssit laskemaan pitkälle syksyyn loka-marraskuuhun asti tms. Tarkalle ajankohdan määritykselle ei tietenkään vielä ole kiirettä, kun selkeää laskua ei ole vielä saatu nykylukemista. Tämä ei tietenkään tarkoita että lasku on sinetöity mutta näin indeksin on vähintäänkin käyttäydyttävä jotta meillä on jotakin syytä uskoa laskuun tällä hetkellä tuleville kuukausille. Jatkossa sitten nähdään miten käy ja saako lasku vahvistusta. Samalla voi sanoa niinkin että tämä kyseinen laskumahdollisuus menettää merkityksenä jos esim. SP500 vielä nousee merkittävästi.

Euroopan indeksit (DAX, Eurostoxx50) eivät ole tuottaneet sopivaa keskipitkän aikavälin laskusignaalia RSI:ssä, joten pientä nousua tarvittaisiin tällaisen syntymiseen. Pidemmän ajan signaalit ovat edelleen voimissaan ja ne viittaavat laskuun ensi keväälle ja siitäkin pidemmälle. Itse näkisin mielelläni esim DAXissa pienen nousun 12600-12700 tasolle ja tällä tasolla voisi syntyä RSI-divergenssi alaspäin.

Aina on mahdollista että indeksit eivät välitä laskusignaaleista ja RSI-divergenssit alas voivat syntyä periaatteessa lähes missä tahansa lukemassa. SP500n tilanne antaa hyvän vihjeen: jos se nousee vielä selvästi nykylukemista laskumahdollisuudet pienenevät ainakin hetkeksi. Mikäli DAX myöskin nousee 200MAn yläpuolelle ja löytää siitä tukitason saattavat indeksit jälleen kerran testata pitkän ajan laskusignaaleja ja nousta ehkä jopa uuteen huippuun. Myös 13500 taso on mielenkiintoinen DAXissa - siinä indeksi voisi tuottaa klassisen pääjahartiat - kuvion, mikä tässä tapauksessa olisi huipun muodostumisen merkki. Huippu onkin hyvä ajatella enemmän prosessina kuin hetkellisenä korkeinpana indeksilukemana.


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.