sunnuntai 23. syyskuuta 2018

SP500:ssa mielenkiintoisia tapahtumia

Tavakseni on tullut päivittää blogia parin viikon välein. Nyt SP500:ssa on syntynyt mielenkiintoisia signaaleja, jotka ansaitsevat vähän lisähuomiota. Perjantaina (21.9.) SP500 avautui plussalle mutta laski päivän päätteeksi. Tämä aiheutti sen että RSI kävi torstain tason yläpuolella, mutta laski iltaan mennessä sen alapuolelle. Tämä voi hyvinkin olla alaspäin osoittavan RSI-divergenssin konfirmaatio päiväkaaviossa. Ensi viikon kehitys indeksissä kertoo jo paljon siitä millaisen merkityksen tämä divergenssi saa. Mikäli indeksi kunnioittaa laskevaa RSI-linjaa päivänäkymässä indeksi voi laskea ensi vuoden puoelle asti (RSI-linja saavuttaa 50 pisteen tason).

Jos ensi viikko on SP500:ssa laskuviikko voi tämä laskea RSI:n myös kk-näkymässä tasolle, joka vahvistaa pidemmän ajan laskuun viittaavan RSI-trendilinjan. Tämä lasku jatkuisi kevääseen 2019. Sama ilmiö näkyy esim. OMXS30 indeksin kaaviossa. Indeksin pieni nousu saisi aikaan mahdollisuuden pitkäaikaiselle laskevalle RSI-trendilinjalle vko- ja kk-näkymissä, mutta indeksin tulisi lähteä laskuun (mieluimmin) jo kuun päätteeksi. Tämä konfirmoisi laskusignaalia OMXS30:ssa. DAXissa tilanne ei ole näin kriittinen. Se voi nousta vielä jonkin verran ilman että pidemmän ajan laskusignaalit ovat vaarassa käydä merkityksettömiksi. 

Viimeaikainen indeksien kehitys on kuitenkin osoittamassa sitä että pidemmän ajan laskusignaalit ovat voimistumassa. Tämä tarkoittaisi että mahdollinen lasku ensi kevääseen on vain osa laskua joka voi hyvinkin jatkua ainakin syksylle 2020. Nähtäväksi jää pysyykö tämä skenaario voimissaan, mutta ainakin elämme tällä hetkellä kriittisiä aikoja senkin suhteen. Esim. OMXS30 tulisi laskea kuun päätteeksi, jota tämä skenaario olisi voimissaan puhtaasti. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.