lauantai 6. lokakuuta 2018

Pörssilaskua "oppikirjan mukaan"

Viimeksi kirjoitin siitä että maailman suuret indeksit ovat hyvin todennäköisesti lähdössä laskuun karhumaisten RSI-divergenssien vuoksi, joita on jo pitkään ollut pörssikaavioiden kk- ja vko-näkymissä ja muutama viikko sitten niitä ilmaantui myös päiväkaavioihin. Sen jälkeen SP500 on testannut huippuja ja RSI:n trendilinjoja ja lähtenyt sen jälkeen laskuun.

SP500:ssa on vko-näkymässä maaliskuulle ulottuva karhumainen RSI-linja ja päiväkaavion laskulinja osoittaa pörssipohjaa tammikuulle. Tämä on tietenkin teoriaa, mutta mikäli RSI-linja edelleen pitää kutinsa ja laskuun lähdetään ajoitus on todennäköisesti suhteellisen oikea - joskus se toteutuu indekseissä päivälleen. DAXissa kk-näkymän RSI-linja osoittaa laskua syksylle 2019 ja CAC40:ssä sekä kk-näkymän, että vko-näkymän linjat osoittavat maaliskuuhun 2019. Mielenkiintoista on että esimerkiksi joissakin kultakaivos-ETF:ssä on löydettävissä maaliskuulle ulottuva härkämäinen nousulinja. Saattaa olla sattumaa, mutta maaliskuu on tietenkin Brexitin ajankohta.

Tuleva mahdollinen lasku voi olla osa pidempää laskua, mutta tässä vaiheessa asia ei ole vielä järin ajankohtainen. SP500ssa on kuitenkin löydettävissä myös vuoteen 2020 osoittava laskeva RSI-linja. Pörssipohja voi siis olla RSI:n mukaan tuolloin. Miten tämä sitten suhteutuisi mahdolliseen lamaan, jota USAssa veikkailtu tuohon vuoteen? Ehkä kurssit saavuttavatkin pohjan juuri silloin ja valtioiden uudet elvytystoimet saavat ne uudestaan nousuun. Pidemmälle asiaa ei kannata pohtia, varsinkaan kun suhteellisen pienikin liike "väärään suuntaan" voi edelleen muuttaa tulevaisuuskuvaa RSI:n näkökulmasta. Tosin pidän laskun todennäköisyyttä merkittävänä siksi että samaan ajankohtaan osoittavia RSI:n trendilinjoja löytyy useammasta paikasta. Ehkä USAn korkotaso ja maailman PB-luvutkin puoltavat tätä, mutta ne ovat liian epätarkkoja ajoituksen näkökulmasta .

McClellanin Summation index on tippunut kiihtyvää vauhtia kohti nollalinjaa ja lisälasku voisi tiputtaa sen negatiiviseksi. Sen seuraaminen on suhteellisen helppo tapa pysyä kärryillä USAn markkinoiden kehityksestä, mikä heijastuu tietenkin muuallekin.  

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.