lauantai 27. lokakuuta 2018

Laskupörssin analyysia 2

Indeksit ovat laskeneet parin viikon takaisesta tilanteesta odotusten mukaisesti. SP500 on laskenut 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle ja on liittynyt monien euroopan indeksien kanssa samaan tilanteeseen. Samoin Helsingin ja Tukholman pörssit ovat laskeneet kyseisen tason alle. Karhumarkkinassa nousut ja laskut tapahtuvat 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella, joten kyseinen ilmiö on välttämätön karhumarkkinalle. Se ei tietenkään tarkoita että välttämättä olisimme sellaisessa. Samaa virkaa tekee 10 kuukauden liukuva keskiarvo. Niin kauan kuin indeksit pysyttelevät näiden alapuolella on järkevää olettaa niiden jatkavan laskuaan. Näiden tasojen testit kertovat paljon markkinatilanteesta.

RSI antaa lähtökohtaisen syyn olettaa, että pörssilasku jatkuu edelleen tehden kuitenkin välillä nousuja 200 päivän ja 10 kuukauden liukuvien keskiarvojen tasolle ja tippuen sieltä uudestaan alas.
USA:n SP500 on tuottanut päiväkaaviossa lyhyemmän ja pidemmän RSI-divergenssin. Lyhyempi johdattaisi laskua keväälle ja pidempi aina kesään/syksyyn asti. Myös viikko- ja kuukausinäkymissä on RSI-divergenssejä alas ja näistä olen kirjoittanut aikaisemmin.

Tällä hetkellä keskeistä on odotella uutta mahdollista lyhyehköä nousua, joka testaisi edellä mainittuja tasoja. Pieni nousu ja liukuvien keskiarvojen testi voi tullakin kyseeseen sillä lasku on tuottanut nousuun viittaavia RSI-sivergenssejä. Nousua voisi olla luvassa ainakin muutamaksi viikoksi tai ehkä jopa kuukaudeksi. Mitään merkkejä pitkästä ja merkittävästä noususta ei RSI:ssä ole. Tällä hetkellä pieni nousu voisi lähtökohtaisesti nousta testaamaan myös SP500ssa olevia RSIn laskulinjoja.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.