lauantai 10. marraskuuta 2018

Pörssitilannetta ja VIXiä

VIX vaikuttaa muutaman viime vuoden aikana liikkuneen kaaviossa samoin kuin ennen finanssikriisiä. 2006 VIX laski alle kymmenen pisteen tasolle, kuten n. vuosi sitten. Sen jälkeen VIX lähti hitaaseen nousuun ja pysyi vielä pörssihuipunkin aikana yli kymmenen tasolla. Nyt on käynyt samoin. SP500n pörssihuipussa pelko on siis noussut. Vähän ennen varsinaista romahdusta VIX nousi yli 30 pisteen, laski joksikin aikaa ja lopulta nousi kuin raketti 75 pisteen tasolle. Tämän jälkeenkin indeksit vielä laskivat. Nyt tämäkin kuvio on osittain toistunut: VIX on jälleen käynyt yli 30 pisteen tasolla. Mikäli VIX siis vielä toistaa itseään, se tulee seuraavaksi nousemaan räjähdysmäisesti, jolloin indeksit romahtavat todennäköisesti useamman kymmenen prosenttia.

Pienen parin viikon mittaisen haparoivan nousun jälkeen euroopan indekseistä esimerkiksi OMXS30, Eurostoxx50 ja CAC40 ovat tuottaneet n. kuukauden mittaiseen laskuun viittaavat RSI-signaalit. SP500ssa lyhimmät/jyrkimmät nousevat RSI-linjat ovat 50 pisteen tasolla, joten nousu voi olla loppuun kulutettu. USAn SP500ssa päiväkaavion RSI-signaalit ovat edelleen voimissaan. Ne osoittavat mahdollisen laskun jatkuvan vielä jopa vuoden. USAssa indeksit ovat tällä viikolla nousseet yli 200 päivän keskiarvon ja yli 10 kk:n keskiarvon. Mikäli ne lähtevät laskuun kuun loppua kohti voidaan puhua 10 kk:n liukuvan keskiarvon testistä ja testin konfirmoitumisesta. Tämä olisi tyypillinen karhumarkkinakuvio. Tämän viikon lopuksi Nasdaq100 näyttää ainakin laskeneen kyseisen linjan alapuolelle. Indeksien lisälaskun (tulevan kuukauden aikana) todennäköisyys on siis kasvanut.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.