lauantai 20. huhtikuuta 2019

Huipun testausta


Tällä viikolla SP500 teki alkuvuoden nousun huipun keskiviikkona, mutta ei ole käytännössä viikon aikana tehnyt muuta kuin junnannut paikallaan. Taustalla on päivänäkymässä oleva laskeva RSI-divergenssi, jota indeksi on tällä viikolla seurannut. Samantyyppinen divergenssi löytyy esimerkiksi SP500n futuureista ja Nasdaq Compositesta. Nämä divergenssit voivat toteutuessaan laskea indeksejä koko kesän. Indeksit ovat nousseet nyt tasolle jossa ne testaavat kuukausinäkymässä olevia RSIn laskevia trendilinjoja, jotka viittaavat laskun jatkuvan ainakin vuoden. Tämä ilmiö on havaittavissa esimerkiksi SP500ssa, Nasdaqissa, DAXissa ja OMXS30ssa. Jälleen kerran olemme siis tilanteessa jossa käänne alaspäin on mahdollinen. Samalla indeksit testaavat ATH-huippujaan, joten vielä ei päästä toistamasta samaa asiaa (puudutukseen asti) kuin aikaisemmissa teksteissä: käänne alas on edelleen hyvin mahdollinen.

Vaikka media vouhottaa kovasta kurssinoususta RSIn liukuva keskiarvo on negatiivinen(alle 50) muutamien keskeisten indeksien kuukausinäkymässä (DAX, Eurostoxx50, FTSE100). (Erityisesti muissa Euroopan indekseissä se on vain hitusen "positiivinen" eli yli 50.) Näin käy erityisesti karhumarkkinassa, mutta on tietenkin selvää että se voi nousta sieltä positiiviseksi (yli 50) milloin tahansa. Oli miten oli tällä hetkellä mahdollisuus karhumarkkinaan on siis edelleen kohtalainen. Kaikesta noususta huolimatta voimme olla sellaisessa jo. USAn indekseissä kyseinen RSIn liukuva keskiarvo kuukausinäkymässä on laskenut n. 60 pisteen tasolle. Tämä on sama taso, josta vuonna 2000 lokakuussa indeksi lopulta lähti alaspäin testattuaan useamman kuukauden maaliskuussa 2000 syntynyttä huippuaan.

Alkuvuoden nousu on jälleen osoittanut keskeisen asian merkkinoiden liikkeistä ja analyysista. Kaikki ennustaminen on mahdotonta. Markkinoita voi vain seurata, ei ennustaa. Jokainen ennustukselta näyttävä väite on lopulta vain sen hetkinen tilannekatsaus, jolla on jokin todennäköisyys. Tässä mielessä sekä tekninen analyysi että fundamenttianalyysi ovat identtisiä. Mikäli todennäköisyys on yli 50 kyseinen analyysi on periaatteessa pitkässä juoksussa toimiva. RSI-divergenssien lisäksi kannattaa seurata myös esimerkiksi RSIn liukuvaa keskiarvoa eri aikanäkymissä. Mikäli se on alle 50 ollaan laskussa ja jos se on yli 50 ollaan nousussa lyhyemmän tai pidemmän aikaa. Lopulta sijoittaja itse päättää miten toimii eri tilanteissa. 


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.