lauantai 29. kesäkuuta 2019

Testausta

Juhanusviikolla indeksit nousivat RSI-odotusten mukaisesti. Tällä viikolla on alkupuolella nähty vähän laskua ja taas noustu perinteisessä G20-tunnelmassa viikon loppua kohti. RSIn näkökulmasta nousu alkaa olla päätepisteessään ja indeksit testailevat huippuja. Viiden tunnin näkymissä olevat laskevat RSI-linjat ovat edelleen voimissaan euroopan indekseissä ja nousu on tuottanut myös USAssa selkeitä RSI-divergenssejä alaspäin sekä päivänäkymässä että lyhyemmän ajan kaavioissa. RSI-linjat liikkuvat kuitenkin vielä aika korkealla, joten pieni nousi on mahdollinen. Toisaalta huipun testi voi osoittautua määrääväksi tekijäksi. SP500ssa on syntynyt päivänäkymään pitkä vuoden laskuun viittaava divergenssi, mutta myös lyhyempi joka viittaa heinäkuun laskuun. Ensi viikko kertoo paljon. Mikäli indeksit kääntyvät juhnnusviikolla syntyneiden huippujen alapuolelta alaspäin kannattaa varautua merkittävään kurssidippiin.

Muutamissa osakkeissa on syntynyt pitkäiaikaisia RSI-diverenssejä ylös viikkonäkymissä: Outokumpu ja Betsson. Jossakin  on siis myös nousupotentiaalia vaikka indeksit laskisivatkin. HM:n nousupotentiaalia riittää ehkä syksyyn asti. Odotan siihen kuitenkin vielä uuttakin laskua, kuten moniin muihinkin osakkeisiin. Nämä laskut voisivat lopulta tuottaa nousuun viittaavia RSI-divergenssejä kuukausinäkymissä. Mutta tähän menisi vielä aikaa jopa vuoden verran. Vieläkin pidemmän ajan karhumarkkinasignaalit ovat edelleen RSIssä olemassa (pohja 2021).

Korkopuolella on mielenkiintoinen havainto että FED alkoi laskea korkoaan sekä vuonna 2000 että 2007 juuri ennen kurssiryminää. Korkojen lasku ei siis välttämättä aina tue kursseja. (linkki fedin korkojen chart-kuvaan)
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.