perjantai 12. heinäkuuta 2019

Itsensä toistamista

Markkinatunnelmassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viimeisen kahden viikon aikana. Indeksit ovat kituuttaneet ylöspäin ja tuottaneet jatkuvasti samalla uusia merkkejä pörssilaskusta. Aikaisemmin nämä on yksi toisensa jälkeen kumoutuneet, joten on hyvä tarkastella myös sitä millaisia mahdollisuuksia kurssien nousuun on.

Aluksi kuitenkin laskun merkkejä: DAX tuotti uudessa tämän nousun huipussa sekä viikkokohtaisen että päiväkohtaisen RSI divergenssin alas. Se ei ole pystyn nousemaan kuitenkaan niin korkealle että olisi kumonnut vanhemman 5 tunnin näkymästä löytyvän RSI divergenssin linjan alaspäin. Indeksi on siis edelleen tuottamassa käännettä alaspäin. SP500 on tuottanut viime viikolla päivätason näkymässä RSI divergenssin alaspäin ja tällä hetkellä testaamassa sitä. Viikkonäkymässä RSI on noussut hieman laskevan linjan yli, joten sen pitäisi nopeasti laskea sieltä linjan alapuolelle, jotta voisimme ajatella käänteen alaspäin olevan käsillä. SP500 futuureissa vastaavaa ilmiötä ei ole ja siinä laskun merkit ovat selvemmät. Jälleen kerran siis ensi viikko kertoo paljon tilanteesta. Mikäli laskuun lähdetään SP500 ei voi enää ensi viikolla nousta viikon päätteeksi. Sen tulisi ennemminkin laskea.

Kannattaa huomata että nykyinen nousu toukokuulta asti alkaa olla indekseissä viisivaiheinen. Siinä on siis Elliottin aaltoteorian mukainen riittävä määrä ylös-ja-alas - sahailuja että se voi kääntyä vastakkaiseen suuntaan. Tällaisessa tilanteessa on tietenkin aina mahdollisuutena että viimeinen vaihe ylös muodostuukin lopulta uudeksi ensimmäiseksi vaiheeksi ja nousu vain jatkuu. Tämän vuoksi Elliotkaan ei anna mitään lopullista näkemystä, vaan ainoastaan viitekehykseen ostoja ja myyntejä varten.

Kurssien noustessa olen yrittänyt etsiä nousuun viittaavia signaaleja. Kirjoitin tällaisesta mahdollisuudesta vuoden alussa ja tilannetta on hyvä palauttaa mieleen. DAXissa syntyi vuoden alussa useamman kuukauden nousulinja 5 tunnin näkymässä ja tämä alkaa nyt saavuttaa 50 pisteen tason. Heinäkuun aikana on nousu siis RSIn näkäkulmasta DAXissa loppu. Toki se voi jatkua, mutta todennäköisyys käy pieneksi. Kyseinen nousulinja on kuitenkin äärimmäisen epäselkeä/rikottu monta kertaa ja siinä mielessä karhumainen, eikä indeksi olekaan sen aikana saavuttanut uusia huippuja. SP500sta löytyy vastaava, mutta se mahdollistaa pidemmän nousun. Linja kulkee vasta n. 40 pisteen tasolla, joten nousuvaraa vielä teoriassa on. Tässä RSIn nousulinjassa on kuitenkin se karhumainen piirre, että se alkaa hyvin alhaisista RSIn lukemista. Nämä ovat oman kokemukseni mukaan epävarmoja ja kyseinen linja voi edelleen sellaiseksi paljastua. Yleensä valheelliset RSI-linjat osoittavat valheellisuutensa 40 pisteen kieppeillä. Heinäkuun aikana aletaan olla tällaisessa pisteessä. Teoriassa indeksien nousu voi siis vielä jatkua jopa vuodenvaihteen yli, mutta asiassa kannattaa olla hyvin tarkkana. Ensi viikko voi jo kertoa paljon.

Yksi vaihtoehto on että indeksit laskevat jonkin verran ja tuottavat uusia härkämäisiä signaaleja, joiden myötä ne saavat uutta puhtia nousuun syksyksi. Tällöin niiden tulisi kuitenkin uhmata esimerkiksi pitkää karhumaista RSI-trendiä DAXissa.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.