lauantai 25. heinäkuuta 2020

Huippujen testausta

Indeksit ovat nousseet testaamaan helmikuun huippuja (ja Nasdaq tietenkin jo noussut yli), mikä tietenkin tarkoittaa sitä, että niillä alkaa olla viimeiset mahdollisuudet lähteä laskuun, jotta tämän kevään romahdus voidaan nähdä karhumarkkinan alkuna. Indekseissä on monia jo kauan sitten syntyneitä signaaleja alas, mutta myös uusia. Monien indeksien voidaan ajatella tällä hetkellä ehkä muodostavan klassista pää-ja-hartiat - kuviota(tämänhän vasta tulevaisuus kertoo), mutta otan tähän mielestäni hyviä esimerkkejä RSI-divergensseistä alaspäin.

Nasdaqin (Composite ja 100) lasku (jossa myös Teslan nousu pysähtyi) viime viikolla oli täysin välttämätöntä, jotta viikkonäkymässä oleva RSI-signaali alas säilyy. RSI oli jo noussut laskevan trendilinjansa yli, mutta lasku tiputti sen uudestaan kyseisen trendin alapuolelle. Mikäli tämä jatkuu indeksit laskevat tietenkin pitkälle seuraavaan kevääseen. DAXissa syntyi uusi RSI-divergenssi alas kun se nousi vielä lisää viime viikolla. Tämän viikon lopun lasku oli täysin välttämätön, jotta viikkonäkymässä oleva RSI-signaali alas säilyisi. Tästä voi sanoa samaa kuin Nasdaqista: mikäli RSIn trendi jatkuu, indeksit laskevat ensi kevääseen asti.

DAX on sinnitellyt edellisistä pohjista trendikanavassa, jonka ylempi linja kulkee kevään ja kesäkuun nousevien huippujen kohdilta ja alalinja nykyisen nousutrendin pohjalta. Tämän viikon lopuksi DAX päätyi tämän trendikanavan alapuolelle. Samalla RSI jäi moneen viikkoon ensimmäistä kertaa edellisen viikon päätöstään alemmalle tasolle. Mahdollisuudet ovat siis hyvät jälleen kerran lähteä laskuun (lopulta tietenkin hintaliike ratkaisee pelin). Mikäli DAX (yhdessä muiden kanssa) laskee ensi viikolla saattaa myös kuukausitason MACD tippua uudestaan negatiiviseksi ennen kuukauden loppua. Kannattaa pitää silmällä 200 päivän liukuvaa keskiarvoa. Jos indeksit tippuvat sen alle, voi olla hyvin varovainen nousun jatkumisen suhteen.

Öljy (esim Brent) on mielenkiintoisessa tilanteessa teknisesti. Se näyttää täyttäneen kevään laskussa syntyneen gapin. Näin käy usein ennen uutta laskua. Saapa nähdä miten käy.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.